Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julaftonskonsert – i 50 år

/
  • Trots en nyopererad höft blir det ändå några jullåtar för Hans-Olov Bergman på gitarr. Gösta Markusson vilar på sitt dragspel.
  • Gösta Markusson är självlärd på dragspel och behärskar det mesta från tango till folkmusik och julsånger.

I ett halvt århundrade har Gösta Markusson och Hans-Olov Bergman bjudit på julmusik i Junsele. I år håller de sin femtionde julkonsert på Gunillagården.
– Det har blivit tradition, säger Gösta Markusson.

Annons

Gösta Markusson prövar några trevande ackord på sitt benvita Borsinidragspel, ett vackert mönstrat instrument dekorerat med inlagda glaspärlor. Sedan följer en rask sväng på Finn-Lisas Loge och en vals vid Jansjö strand, båda komponerade av Gösta Markussons morbror Valfrid.

– Det betyder lite extra när musiken är komponerad av en bybo. Uppe i Jansjö brukar de alltid önska den låten, säger Gösta Markusson.

Hans-Olov Bergman sitter bredvid med sin gitarr och faller vant in i melodierna. De båda har spelat tillsammans sedan tiden som anläggningsarbetare vid Degerforsens kraftverk.

– Det var 1962 och vi jobbade ihop. Han var gitarrist och kom från Kramfors, och jag spelade ju dragspel; det föll sig liksom naturligt, berättar Gösta Markusson.

Gösta Markusson inspirerades redan som liten av sin musikaliska morbror Valfrid Markusson, som inte bara var en duktig dragspelare utan en stor skivsamlare.

Att röra morbrors dragspel var tabu för en tolvårig pojke – men den unge Gösta kunde inte hålla fingrarna i styr.

– Jag lånade dragspelet i smyg och började tjuvträna. Det gick bra, jag lärde mig spela eftersom, säger han.

När det var logdans i Jansjö ville blev den unge Gösta nekad att spela och blev ivägkörd. Men han gav sig inte, utan gömde sig i skogen och väntade. Och det lönade sig.

– När han som spelade hade blivit tillräckligt påstruken fick jag också spela. Då var det kul, minns Gösta Markusson och skrattar.

Det har förstås blivit många andra spelningar genom åren, allt från bröllop tilol begravningar. Men den traditionella julaftonskonserten på Gunillagården är ändå speciell.

– Vi har sett så många generationer passera förbi. Och de väntar på oss varje år, säger Gösta och Hans-Olov.

Mer läsning

Annons