Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japaner lär av Sollefteås vård

/
  • Professor Atsushi Nishida var mycket intresserad av demensvården i Sollefteå och pekade på stora likheter mellan situationen i Sverige och Japan.
  • Masaaki Kurihara från japanska ambassaden i Stockholm intervjuar Björn Näsman om demensarbetet i Sollefteå.
  • Masaaki Kurahara, Atsushi Nishida och Yosuke Takano diskuterade demensvård vid en föredragning på Skärvstagården i Sollefteå.
  • Yosuke Takano, forskare, grunnar över Sollefteå kommuns presentation av situationen inom demensvården.
  • Yosuke Takano.

En japansk delegation har besökt Sollefteå med syfte att studera äldreomsorgen i kommunen.

– Det känns väldigt intressant och det finns mycket vi kan dra lärdom av här, säger professor Atsushi Nishida.

Annons

Dagen i Sollefteå inleddes med besök på korttidsboendet Aspen och dagverksamheten Backsippan. Därefter var det dags för ett föredrag om demensvård och en rundtur på Skärvstagårdens demenscentrum.

För två år sedan visade beräkningarna att ungefär två och en halv miljon människor i Japan lever med demenssjukdom. Det är drygt 1,9 procent av befolkningen, procentuellt sett ser det ungefär likadant ut i Sverige.

Nu vill man se över landets organisation och strategier vad det gäller äldreomsorg och hitta nya och bättre sätt att arbeta.

– Vi vill effektivisera vården. Just nu jobbar ett forskarteam på ungefär 10 personer med detta i Japan, vi vill se hur man jobbar runt om i världen med demensvård, säger Atsushi Nishida.

Liksom Sverige står Japan inför stora utmaningar i framtiden, med en befolkning som blir allt äldre och en ökning av antalet demenssjuka. 2010 var 22 procent av Japans befolkning över 65 år. Detta kan jämföras med Sverige där motsvarande siffra är 19 procent. I Sollefteå var dock hela 26 procent av befolkningen över 65 år 2010.

Förutom att besöka Sollefteå har Nishida och hans kollegor tidigare varit i Storbritannien, Holland, Frankrike och USA.

– Det verkar fungera väldigt bra här i Sollefteå. En stor skillnad mot Japan är hur mycket utrymme det är på vårdavdelningarna. Atmosfären är trevlig och bekväm.

Såväl Nishida som hans forskarkollega Yosuke Takano och Masaaki Kurihara från japanska ambassaden i Stockholm var mycket nöjda med besöket.

– Exakt hur vi kommer att kunna dra nytta av det här känns lite tidigt att säga, men det har varit mycket lärorikt, säger Nishida.

Han berättar att personer med demenssjukdom i Japan ofta behandlas på sjukhusens psykiatriavdelningar, vilket de nu alltså vill försöka förändra. Många vårdas också av familjen i hemmet. 2010 bodde 70 procent av de demenssjuka i Japan hemma.

Den japanska delegationen guidades runt på en avdelning och fick förklarat för sig hur man markerat dörrar, handfat och toaletter med färger för att underlätta för de sjuka.

– Vi jobbar på liknande sätt i Japan, säger Nishida.

Även från Sollefteå kommuns sida var visiten uppskattad. Vård- och äldrenämndens ordförande, John Åberg (S), närvarade, liksom förvaltningschef Gert Persson och äldreomsorgschef Jerry Mähler.

– Det finns ju så många ställen de kan välja att åka till, och så väljer de Sollefteå. Det känns väldigt bra, säger John Åberg.

Han tror att japanerna bland annat kan lära av hur Sollefteå kommun jobbar förebyggande inom demensvården.

– Det är nyckeln till god vård, att sätta in resurser tidigt så att den sjuke fungerar i hemmiljö så länge som möjligt.

Mer läsning

Annons