Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtkraft köper Sollefteås el

Annons
Jämtkraft köper Sollefteås el

Kommunen får 19 miljoner kronor om året

Det blir Jämtkraft som köper Sollefteå kommuns del av elen från Sollefteåforsen. Kommunen och Jämtkraft skrev i dagarna under ett treårigt avtal som ger Sollefteå kommun 19 miljoner kronor om året i tre år.

Sollefteå kommun äger 50 procent av Sollefteåforsen, kraftverket i Sollefteå. Den andra hälften ägs av Sydkraft. Kommunen är ingen aktiv ägare, och ska heller inte var det, utan säljer helt enkelt sin del av kraften vidare.

Nu senast gällde ett sjuårigt avtal med Sydkraft. Det går ut nu i årsskiftet. Det avtalet har varit bra för Sollefteå kommun och genererat många miljoner i kommunkassan.

- När vi började titta på ett nytt avtal i våras såg det inte bra, då var elpriserna låga. Men det har hänt en helt del på både spot- och elmarknaden och när det nu blev ett avtal så blev det bra ändå, om än inte lika bra som det tidigare, berättar Alsfjell.

19 miljoner kronor låter mycket. Men då ska produktionskostnaderna betalas. Det kan röra sig om cirka 10 - 11 miljoner kronor per år. Nytt för den kommande perioden är dessutom att kraftverkets turbiner ska genomgå så kallad revision, de ska underhållas. Där får naturligtvis Sollefteå kommun som en delägare vara med och betala.

Dessa kostnader till trots så ramlar det in ett antal sköna miljoner kronor i kommunkassan.

Sollefteåforsen producerar i snitt cirka 300 gigawattimmar (gwh) om året. En tredjedel av produktionen går bort i ersättning till kraftverket längre upp i älven för förlorad fallhöjd md mera. En tredjedel tar Sydkraft hand om och den sista delen tillfälle Sollefteå.

- Det avtal vi skrivit med Jämtkraft har ett fast pris, det spelar ingen roll hur mycket vi producerar, poängterar Alsfjell.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.toSollefteå kommun har gjort klart med ny köpare av elen från Sollefteåforsen.

Mer läsning

Annons