Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingfrågor och fiskvägar i fullmäktigedebatt

Vandringsvägar för fisk och svenska för invandrare var två heta potatisar i måndagens sammanträde i kommunfullmäktige i Sollefteå.

Annons

Sollefteå kommun är positivt inställda till fler asylsökande, Migrationsverket ska öppna ett kontor i Sollefteå och kommunen har inventerat både privata och kommunala boendemöjligheter.

Eva Halling (FP) undrade om kommunen har kontroll över var familjerna placeras.

– Många har ju barn. Kanske kan vi slippa nedläggning av exempelvis Resele skola? frågade hon.

Skolplikten gäller inte barn i asylsökande familjer; däremot har barnen rätt att gå i skola. Mattias Ahlenhed (VSKB) berättade att rektorerna kontaktats och att arbetet påbörjats för att ta emot eventuella elever.

– Men vi vet inte än var de ska bo eller vilka skolor som berörs, poängterade han.

Gunilla Fluur (VSKB) anser att det blivit en kvinnofälla att SFI-undervisningen numera bedrivs uteslutande i tätorten.

– Det är männen som har tid att åka till stan och gå på skola. Får vi fler asylsökande måste vi ha SFI på plats även i Västra, sade hon.

Hon fick medhåll av Ingemar Jonsson (C):

– Med SFI i Sollefteå – och bussresorna – går hela dagen bort. Det blir omöjligt att erbjuda praktikplats; när SFI låg i Ramsele kunde de studera språk på förmiddagen och jobba på eftermiddagen. Nu förhindras man som arbetsgivare att uppträda seriöst och ge chansen till jobb, sade han.

– Ska vi ta emot nya människor måste vi kunna ge dem språkundervisning. Annars bäddar vi för problem i samhället. Vi måste ta upp den här frågan en gång till.

Fullmäktige avslog dock motionen eftersom SFI redan lagts ned i Ramsele och Junsele.

Leif Palmberg (FP) fick däremot ja till sitt medborgarförslag om att inrätta en arbetsgrupp med flyktingmottagning i fokus. Bakgrunden är bland annat att arbetsförmedlingens och försäkringskassans integrationsansvar upphör efter två år; nu i december upphör ansvaret för den första omgången nyanlända.

Den tvärpolitiska gruppmotionen samt interpellationen om fiskvandringsvägar i Ångermanälven blev nästa debattämne. Här ställdes flera frågor direkt till Elisabet Lassen (S), som fick sina fiskar varma när Bengt Sörlin (M) undrade hur hon utan vederbörliga politiska processer kunnat lyfta frågan.

– Vem har gett dig det uppdraget? frågade han.

– Jag sitter som ordförande i Sollefteåforsen. Inga ägardirektiv hindrar mig från att ta upp en fråga som jag tycker är intressant, svarade hon.

Paul Höglund (C) tyckte att det var dags för kommunen att agera i fiskvandringsfrågan.

– Efter år 2027 kommer vi att få böter varje år som vi inte gjort något, sade han.

Elisabet Lassen såg däremot behovet av ett helhetsperspektiv.

– Det här är inte en isolerad fråga, man måste också fråga sig om det är rimligt och om det får den effekt man vill ha. beräkningar visar att varje lax som vandrar uppströms kostar 100 000 kronor. Jag tycker inte det är en fråga för en enskild kommun, jag tycker det är en nationell fråga.

Ingemar Jonsson kontrade med exemplet Trondheimsfjorden, där sju utmynnande älvar med vandringsvägar för fisk årligen genererar två miljarder fiskekronor och där vattensläppet i laxtrapporna är hanterbart.

Paul Höglund kunde inte se något kostnadstak för ekologin.

– Vad är kostnaden för att bevara biologisk mångfald? Arterna i vattenmagasinen håller på att dö ut, hävdade han.

Fiskekriget blev ordrikt men slutade dock hängande i luften i och med att interpellationen till sist ansågs besvarad. Gruppmotionen från (M), (FP), (KD), (C) och (V) remitterades till kommunstyrelsen för beredning.

Mer läsning

Annons