Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler och fler byter värmesystem

Annons
Fler och fler byter värmesystem

- pelletspannor och värmepumpar högt på listan

Anmälningarna om installation av bergvärme och jordvärme ökar.

Ökar gör också ansökningarna om bidrag till konvertering.

Och kommunens energirådgivare har fullt upp.

- Förfrågningarna har ökat drastiskt den senaste tiden, säger Per Nylander, energirådgivare i Sollefteå.

Den största delen av förfrågningarna gäller värmepumpar, en mindre del gäller pelletseldning.

- Anledning till ökningen kan vara att fler och fler ser över sin ekonomi. Det höga oljepriset och den förväntade ökningen av elpriserna har fått många att tänka i nya banor, säger Per Nylander.

Även på miljöavdelningen på samhällsbyggnadskontoret märks förändringarna när det gäller byte av värmesystem i småhus.

- Hittills har vi fått ett 30-tal anmälningar som gäller installation av värmepump, säger Camilla Johansson vid miljöavdelningen.

Anmälan till miljökontoret måste göras av alla som installerar värmepump enligt lag från 1999. Det gäller alla värmepumpsanläggningar som utvinner värme ur mark, luft, ytvatten eller grundvatten.

- Från 1 december gäller anmälningsplikt även för värmepumpar i luft, säger Camilla Johansson.

Ett antal anmälningar har kommit in i efterhand, eftersom man inte känt till kravet på anmälan.

- En av anledningarna till anmälan är att kommunen skall veta vilken typ av köldmedium som finns i anläggningen och hur anläggningen placeras och hur eventuella borrningar skall göras, säger Camilla Johansson.

Uppgifterna om borrhål och ledningar lämnas till det så kallade brunnsarkivet vid SGU, Sveriges geologiska undersökning.

I Sollefteå finns tre ackrediterade återförsäljare när det gäller värmepumpar och det ingår i deras uppgift att upplysa om att anmälan skall göras till miljökontoret.

Enligt en beräkning från konsumentverket från 1998 kan en investering för värmepump vara betald på cirka 7,5 år.

- En investering i pelletseldning kan vara betald på mellan två och tre år, och ju större anläggning desto fortare går besparingen. Kramfors kommun investerade 300 000 kronor i en pelletsanläggning och den var betald på tio månader, säger energirådgivare Per Nylander.

För att få bidrag från boverket till nytt värmesystem är det första kravet att man har direktverkande el och installerar exempelvis värmepump, pelletskamin eller flispanna.

Bidraget är på 20 000 kronor för distributionssystemet. Man kan också få bidrag med mindre summor för till exempel delkonvertering. Bidraget återinfördes från och med 1 juni i år och bidraget söks hos länsstyrelsen.

På konsumentverkets hemsida www.konsumentverket.se kan man göra en egen energikalkyl och se vad olika energibesparingar innebär.

gaje blixt

0620-257 91

gaje.blixt@tidningen.to

Mer läsning

Annons