Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kan utnyttjaADSL bredband

Annons
Fler kan utnyttja

ADSL bredband

Sollefteåsonen Lars-Göran Wallmark, som idag jobbar för Telia i Stockholm var igår i Sollefteå och besökte SNT uppe på Nipan. SNT är det callcenter företag som tar hand om Telias internet och bredbandsfrågor över hela Sverige. Lars-Göran jobbar med kundrelationer inom bredband till privatpersoner och små företag.

Det har länge varit omöjligt för många i Sollefteå att få ADSL. Många har bott utanför det område inom 3,5 km från basstationen som krävts för att kunna utnyttja bredbandsuppkopplingen.

ADSL bredband är en teknik som gör det möjligt att surfa på internet samtidigt som man pratar i telefonen. Det går dessutom snabbare än med ett vanligt modem och man betalar en fast månadsavgift som man får surfa så mycket man vill på.De tekniska förutsättningarna har nu ändrats, till glädje för många svenskar och området från basstationen har nu utökats till 4,5 km.

För Sollefteå innebär detta bland annat att hela Skedomsmon nu har möjlighet att ansluta sig, mot tidigare bara en liten del. På södra sidan gick tidigare gränsen vid Söderleden men för de som bor på Prästbordet har nu så gott som alla ända upp till Orrvägen möjlighet till bredband.

- Det finns fortfarande en del problem för vissa hushåll att ansluta sig, säger Matz Sjöberg som är teamledare på SNT. Bland annat så delar vissa hus på telefonkabelledningen och detta omöjliggör indragningen av bredband utan att gräva nya kablar.

Han säger dock att det är väldigt få hus och lägenheter som har det så i Sollefteå.jenny garneijLars-Göran

Wallmark flyttade från Sollefteå för 18 år sedan och jobbar nu på Telia i Stockholm.

Foto: Stefan Sundkvist

Mer läsning

Annons