Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva vill ha en regnbågskommun

/

Utbildning, öppenhet och en välkomnande attityd ska sätta Sollefteå kommun på HBT-kartan. I alla fall om Eva Halling (FP) får som hon vill.

Annons

Eva Halling vill att Sollefteå kommun ska utarbeta en HBT-plan – HBT står för homo-, bi- och transsexuella personer – samt initiera en utbildning för samtliga politiker och chefer i kommunen.

– Så att kunskaperna kommer ut i alla kommunens verksamheter. Det finns fortfarande stor okunskap i de här frågorna, poängterar Eva Halling.

Tanken är att Sollefteå kommun ska arbeta för att alla invånare i kommunen – oavsett sexuell läggning och/eller könsidentitet – ska känna sig trygga och välkomna i kommunen. Enligt RFSL är mellan fem och tio procent av befolkningen homosexuella – en grupp som i Sollefteå kommun alltså borde bestå av mellan 1000 och 2000 personer.

– Det är inte rimligt att en hel befolkningsgrupp antingen är helt osynliggjord eller helt enkelt inte finns i kommunen, säger Eva Halling.

Själv har hon under de senaste fem åren inte träffat en enda öppet homo- eller bisexuell person. Slutsatsen blir att många helt enkelt inte vågar visa sig.

– Det är svårt att ändra på attityder på politisk väg, säger Eva Halling.

– Men det vi kan göra är att sända ut en signal och en viljeyttring om att alla människor faktiskt är lika mycket värda, har samma rätt att inte diskrimineras och har samma rätt till det offentliga rummet.

Utbildning av politiker samt utbildning av de personer kommunen har arbetsgivaransvar för är en del av lösningen, menar Eva Halling. De personer som kommer i kontakt med kommunala verksamheter ska bemötas på ett korrekt och inkluderande sätt.

– Det är särskilt viktigt i skolan, då den psykiska ohälsan bland unga HBT-personer är hög, säger Eva Halling.

– Varannan ung homosexuell man har någon gång haft självmordstankar. Om vi genomför det här så kan unga människor som funderar på att flytta till en större ort med mindre social kontroll känna att det faktiskt går att bo kvar här – och vara öppen med vem man gillar.

För ett homosexuellt par som går hand i hand på gågatan är inte något man ser särskilt ofta i Sollefteå.

– Ett misslyckande av samhället, summerar Eva Halling.

Motionen, som presenterades vid måndagens sammanträde i kommunfullmäktige, har skickats på remiss till kommunstyrelsen för beredning.

Mer läsning

Annons