Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-projekt ska ge 15 nya Svar-jobb

Annons
EU-projekt ska ge 15 nya Svar-jobb

Näringsdepartementet ställer upp med fyra miljoner kronor till ett EU-projekt vid Svar.

Länsstyrelsen och kommunen har sagt ja till medfinansiering - och 4 december skall beslutet om EU-pengar tas vid ett sammanträde i Östersund.

Svar, Svensk Arkivinformation, har arbetat i ett och ett halvt år med projektansökan.

- Även om vi ser projektet som ett sammanhållet projekt måste vi dela upp ansökan i två, eftersom EU-bidraget skiljer mellan kustland och inland, när det gäller bidrag, säger Carina Strömberg, vd för Svar i Ramsele.

För Svar innebär det en treårig satsning i både Kramfors och Sollefteå kommuner.

Totalt för de två projekten är det en total satsning på nästan 27 miljoner kronor, drygt sju miljoner kronor i Kramfors och nitton i Sollefteå.

- Om beslutsgruppen säger ja den 4 december innebär det att tjugo jobb kan bibehållas och dessutom blir det femton nya jobb vid våra arbetsplatser i de båda kommunerna, säger Carina Strömberg, vd för Svar i Ramsele.

De fyra miljonerna från näringsdepartementet gäller bara Sollefteå kommun och pengarna tas ur omställningsbidraget.

Projektet handlar om det skrivna kulturarvet som en resurs för utbildning och forskning och har delats upp i två delar. Den ena om läromedelsutveckling, skall bedrivas i Kramfors och den andra som handlar om produktionsutveckling, marknadsföring och distribution skall genomföras i Sollefteå kommun.

Men Carina Strömberg har inga underhandsbesked om i vilken riktning beslutet den 4 december. Ett stort EU-projekt i Svar i Fränsta fick nej.

Carl-Erik Mähler, kommunalråd i Sollefteå, är försiktigt optimistisk.

Projektet med jobb på Svar finns med på den önskelista som kommunen lämnat till omställningsgruppen i regeringskansliet.

gaje blixt

Mer läsning

Annons