Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett 50-tal sägs upp inom skolan

/

Ett 50-tal personer berörs när skolan i Sollefteå nu säger upp personal. De fackliga förhandlingarna har inletts och totalt ska drygt 30 heltidstjänster bort.

Annons

Förhandlingarna med både Kommunal och lärarorganisationerna pågår.

– Men de är inte slutförda ännu så vad slutresultatet blir vet vi ännu inte, säger Anders Åkerman verksamhetschef för för- och grundskola.

I princip alla personalkategorier berörs. Bland fackförbundets Kommunals medlemmar handlar det i första hand om dagbarnvårdare, barnskötare, skolrestaurangpersonal, vaktmästare, resurspersonal med mera. I möjligaste mån försöker man undvika att säga upp pedagoger. Men lärarkåren är den allra största yrkesgruppen så det är omöjligt att undgå detta.

– I första hand sägs personal med tidbegränsad anställning upp. Men även tillsvidareanställda kommer att drabbas, säger Anders Åkerman.

Arbetsgivarens förhoppning är att förhandlingarna i stort ska vara avslutade i mitten av januari.

– Men det kommer säkert att krävas en del justeringar som kommer att ta större delen av vårterminen i anspråk, säger Åkerman.

Någon fredad del av verksamheten finns inte. Förskola, grundskola och gymnasium berörs ungefär lika mycket. Men meningen är att all verksamhet ska behållas. Den diskussion som nedläggning av skolor som pågår ligger utanför den här besparingsåtgärden.

Vad man kan säga är att fritidshemmen rent generellt verkar påverkas minst. Dessutom ser det inte ut att bli några neddragningar att tala om på Näsåkers skola, beroende på att man redan har en tunn bemanning.

När förhandlingarna är avklarade och personal sagts upp är det upp till varje rektor att bemanna verksamheten utifrån sina resurser. Rektorerna har lämnat in konsekvensbeskrivningar till skolkontoret och rent allmänt kan man säga att alla är bekymrade över den ökade arbetsbelastningen när förre ska göra samma jobb som tidigare.

Dessutom oroar sig många rektorer för om barnen verkligen kommer att kunna få den hjälpt de behöver efter neddragningen. Att barngrupperna kommer att bli större är skolledning och politiker är medvetna om. Totalt måste barn och skolnämnden spara in 20 miljoner kronor. Men Åsa Sjödén (S), barn- och skolnämndens ordförande, berättade i förra veckan att man redan nu vet att det inte kommer att gå

Mer läsning

Annons