Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esteter visade upp sig

Annons
Esteter visade upp sig

Vallaskolans högstadium bjöds igår eftermiddag på en kort men fräck och intensiv uppvisning av Kulturskolans estetelever.

De turnerar runt på högstadieskolorna och ger smakprov på sin verksamhet. I går var det Vallaskolans tur och applåderna satt inte långt inne.

Estetprogrammet har nu funnits i två år i Sollefteå och det är kul att se att satsningen ger resultat. Att se hur kreativa unga människor agerar när de får svängrum och tas på allvar är upplyftande och något som Sollefteå behöver.

Programmet inleddes med musik. Säkert och med tryck i både röster och musik rev de av några låtar. Dansgrenen företräddes av av tre tjejer som dansade med en självsäkerhet och trygghet som bra handledning ger. Dramaundervisningen exemplifierades av en sketch om fördomar och schabloner. En kul och pigg grej.

Etableringen av estetprogrammet i Sollefteå har dock inte gått randrätt - det har varit problem dels med lärare och dels med lokaler.

- När det gäller drama hade vi en bra lärare men hon var ofta sjukskriven vilket hon givetvis inte kunde rå för men det påverkade undervisningen. Nu har vi engagerat skådespelaren Stefan Åkerman som kommer hit två dagar i veckan och det fungerar mycket bra, säger kulturskolans rektor Leif Pettersson.

- Örjan Abrahamsson som undervisar på musikgrenen är också ett lyft för utbildningen. Överhuvudtaget har vi fått ihop ett bra lärarteam nu, fortsätter han.

Lokalfrågan är ännu inte löst. I dagsläget är lokalerna inte anpassade efter estetprogrammets behov vilket på många sätt är frustrerande för eleverna.

- Ska vi fortsätta programmet måste vi hitta nya lokaler. Det gäller att alla inblandade är samarbetsvilliga och inser vikten av att ha ett estetprogram i Sollefteå, säger Leif Pettersson.

Programmet tar emot 16 elever varje år och upptagningsområdet är hela landet. I första hand kommer eleverna från Sollefteå med omnejd men de har även elever från andra kommuner.

maria wennberg

0620 257 93

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons