Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Epa-traktorförare vann mot polisen

/
  • Föraren till en epa-traktor vann mot polisen i tingsrätten. Bilden är från en annan epa-traktor vid ett annat tillfälle.

Poliserna tyckte att Epa-traktorn körde alldels för fort och anmälde den 15-årige föraren. Åklagaren beslutade att väcka åtal för olovlig körning. Men 15-åringen har nu friats av tingsrätten.

Annons

Den aktuella händelsen inträffade i slutet av september. Den 15-årige föraren var ute i sin epatraktor, tillsammans med en jämnårig kamrat. I Österforse, Långsele, körde de i en korsning förbi en polispatrull. De båda poliserna tyckte att det gick betydligt snabbare än tillåtna 30 kilometer i timmen och följde efter Epa-traktorn. Eftersom traktorn ganska omgående svängde in på en mindre väg hann de aldrig mäta hastigheten ordentligt.

I stället stoppades traktorn. Enligt 15-åringen ryckte en av poliserna brysk upp dörren och anklagade honom för att köra olagligt. 15-åringen uppgav inför rätten att han blivit rädd av polismannens agerande och därför medgivit att Epa-traktorn framförts olagligt, ett påstående som han sedan tog tillbaka.

Polismannens bryska uppträdande fick för övrigt stöd i rätten, inte bara av 15-åringens kamrat, utan även den andra polisen. Tingsrätten menar därför att den uppgiften inte kan lämnas helt utan avseende. Någon annan bevisning fanns inte. Poliserna prövade själva att köra Epa-traktorn men då gick den inte att köra snabbare än 30 kilometer i timmen.

Tingsrättens beslut blev att ogilla åtalet.

Mer läsning

Annons