Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En utflykt i Emil Hagströms fotspår

/

I år det 110 år sedan författaren Emil Hagström föddes. Och 10 år sedan Emil Hagström-sällskapet bildades.
Med den bakgrunden genomförde Emil Hagström-sällskapet under ledning av Tore Fors en utflykt i författarens födelsebygd den 25 juli.

Annons

Ulf Melander och Ewa Hägglund från Sollefteå Vis och lyrikklubb deltog i evenemanget. En givande och innehållsrik dag. Arrangemanget började i Sollefteå stadspark, där Emil Hagströms minnessten finns sedan 1997. Tore berättade om stenens tillkomst och om konstnären Jonas Larsson som skapat bronsreliefen. Tore läste dikten ”Bjällerkransen på morfars härbre” vars avslutningsstrof återfinns på minnesstenen.

Emil Hagström betecknar vi som minnesdiktare, det kunde vi ta del av genom de platser vi besökte under dagen.

Vi fortsatte till i Nylandsån där Emil Eugen Napoleon Hagström föddes den 3 juli 1907. Nylandsån heter ”Ålyckan” i Emils diktning. Ulf framförde till gitarrackompanjemang en knippe tonsatta dikter av Emil. Ewa läste dikten om älggräs och tuvull. Stämningsfullt denna högsommardag.

Vi besökte därefter Billsta fäbodar. Denna plats har haft betydelse i Emils diktning och prosa. Emil vistades som 10-åring en sommar i fäboden. Vi fick av Ewa höra dikterna ”Nävertrytan” och ”Kallkällan vid Spannsjövägen”. Ulf sjöng den vackra ”Min blonda natt och sommar”.

Vi reste tillbaka mot Sollefteå. Vår utflykt vek av till Österåsens hälsohem. Där för att få äta den medhavda fikakorgen till vacker utsikt över vårt älvlandskap. Ett landskapet som imponerat på många konstnärer. Vi sjöng därför Emil och broder Tor Bergners ”till en målare” tillsammans. Emils anknytning till platsen kan vi se i att han faktiskt arbetade här som daglönare under några veckor sommaren 1926. Kanske återvände han hit för att besöka sin hustru Ester Louise Gaard, som vistades på sanatoriet långt senare för sin svåra astma. Enligt uppgift skulle Emils far, Emil Nyström, ha slutat sina dagar på sanatoriet 1925. Ulf spelade ”Visa till Ester” och ”Mitt i yran och fågellåten”.

På väg tillbaka till ”Salets gamla sta” passerar vi genom Skärvsta. Där Emil var tillsammans med sin mor inhyst på fattiggården vintern 1918. Emil fick då gå i Skärvsta skola. Platser som präglat Emils författarskap och diktning.

Dagens utflykt avslutas på Emils ”Förklaringsberg”, Hallstaberget. Från berget blickar vi ut över Sollefteå och vi reflekterar över vad som skiljer vad vi ser i dag och vad Emil såg år 1917, då Emil gick över berget till fäboden.

Tore Fors

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons