Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns inte plats"

Sollefteå kommun klarar inte längre av att ta emot så många asylsökande ensamkommande flyktingbarn som man enligt avtalet ska.
Detta till stor del på grund av Migrationsverkets allt snabbare handläggningstider.

Annons

De som jobbar med frågor som rör ensamkommande flyktingbarn i Sollefteå har nu gjort politikerna uppmärksamma på svårigheterna med att ta emot ett stort antal asylsökande barn.

Enligt nuvarande avtal med Migrationsverket ska Sollefteå konstant ha 28 ensamkommande flyktingbarn i kommunen, sex av dessa ska vara asylsökande.

Men detta fungerar inte längre, eftersom Migrationsverket kraftigt förkortat sina handläggningstider. Detta innebär att barnen beviljas permanent uppehållstillstånd betydligt fortare än tidigare. När barnen får uppehållstillstånd har de inte längre statusen asylsökande, och nya barn måste tas in för att kommunen ska nå upp till sex stycken.

Men de barn som har fått uppehållstillstånd måste fortfarande även de bo kvar på boendet, eftersom de ofta inte alls varit länge i Sverige. Resultatet blir att platserna inte räcker till.

Så var det inte tidigare, när det kunde ta väldigt långt tid att få uppehållstillstånd.

– Vi mäktar inte med, det finns inte plats. Vi vill ju ta väl hand om de barn vi har här men behöver vi ta in nya hela tiden så går det knappt, säger Anneli Söderström, enhetschef för flyktingboendeenheten i Sollefteå.

Sedan augusti månad har kommunen haft ett tillfälligt omställningsavtal med Migrationsverket som säger att det räcker om Sollefteå endast har ett asylsökande barn åt gången boende på hemmet för ensamkommande flyktingbarn. Detta avtal löper dock ut i januari.

– Det här är ett problem i hela landet. Kommunernas verksamheter är byggda efter en tid när vi tog emot betydligt färre barn och när Migrationsverket hade längre handläggningstider, fortsätter Anneli Söderström.

Hon har nu tillsammans med sina kollegor lyft problematiken till politisk nivå och hoppas att de ska komma fram till en lösning.

– Det är deras sak att utreda. Vi måste diskutera vad vi vill med vårt mottagande och hur vi säkerställer att det fungerar bra.

Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun, säger de hade ett möte med Migrationsverket i onsdags. Tanken är att de ska få till ett nytt tillfälligt avtal som löper till slutet av 2013 som innebär att kommunen totalt konstant ska ha 15 ensamkommande barn, 3 av dessa asylsökande, boende i Sollefteå under nästa år. Med ett sådant avtal skulle platserna förmodligen räcka till.

– Under tiden vi har det tillfälliga avtalet kan vi utreda vidare hur vi ska kunna ha ett så bra mottagande som möjligt och hur vi ska lösa det här. Exakt hur det ska gå till är för tidigt att säga.

Mer läsning

Annons