Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill förhindra fler olyckor på Spannsjön

/
  • Göran Granholm om olyckorna på Västra Spannsjön:

I fredags omkom en man som körde genom isen med skoter på Västra Spannsjön. 20 november gick en man på skidor genom isen men räddades. Nu vill Nipstadens skoterklubb förhindra fler olyckor genom att bygga en skoterled på fastmark på sjöns södra sida.

Annons

"Ännu en gång får vi bekräftat att Västra Spannsjöns is är livsfarlig" skriver Göran Granholm, ledamot i skoterklubben till Tidningen och Kultur- utbildnings och fritidsförvaltningen i Sollefteå.

Under mer än 10 år har Västra Spannsjöns is varit dålig, det antas bero på det allt mildare klimatet. För några år sedan samlades representanter för Sollefteå draghundsklubb, Nipstadens skoterklubb och Tommy Sörensen, ansvarig för skidspåren på Hallstaberget, för allvarliga diskussioner om att anlägga säkra spår på fast mark på Spannsjöns södra sida.

– Vindvakar slår upp på olika ställen så vi tyckte att det skulle vara nödvändigt att lägga spåren på södra sidan, där det är myr och skogsmark. Jag blev först besviken när vi mötte starkt motstånd, men nu anser jag att det måste göras, säger Göran Granholm.

Nipstadens skoterklubb ville lösa problemet med hjälp av sponsorer och bygga en bro för skoter, skidor och draghundar.

– Vi var överens om att göra det, men vi stötte på markägarproblem som var så kraftigt att vi lade det på framtiden. Nu är det i allra högsta grad aktuellt att vi gör något, säger Göran Granholm.

Med tanke på senaste tidens olyckor vill han starta en fristående förening, "Västra Spannsjöns rekreation och fritid", som ska jobba med frågan.

Mer läsning

Annons