Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De första vindkraftverken i drift

/
  • Mikael Melin, platschef på Stamåsen tycker att det känns som en milstolpe när de första vindkraftverken nu tas i bruk.
  • Nu kan SSVAB snart köra igång sex vindkraftverk i Stamåsen. Det är de första verken i företagets storsatsning i Västraområdet som tas i drift.

Nästa vecka börjar SSVAB leverera sin första elektricitet. Då tas de första vindkraftverken i företagets storsatsning i bruk.
– Det känns som en milstolpe, säger Mikael Melin, platsansvarig på Stamåsen.

Annons

Det är de sex första vindkraftverken i Stamåsen, utanför Ramsele på gränsen mellan Strömsund och Sollefteå kommun, som nu tas i drift. De skulle egentligen ha börjat producera redan i september. Men av olika anledningar, nu senast på grund av felaktiga materialleveranser, har det dragit ut på tiden.

– Entreprenören har beställt nya grejer som ska komma på torsdag. Därefter kommer det att jobbas hela helgen och om allt går som planerat kan vi ta vindkraftverken i bruk den artonde december, säger Melin.

Totalt ska det uppföras 26 vindkraftverk i den första etappen på Stamåsen. Monteringen av de återstående är även den förskjuten. En del av förklaringen till det är att det blåst lite för mycket.

– Vindkraftverken byggs här eftersom det blåser mycket. Men det får inte var för stark vind under själva monteringen. Gränsen är tio sekundmeter när det gäller tornen och åtta sekundmeter för generatorerna och rotorbladen, berättar Mikael Melin.

Faktum är dessutom att det blåser som mest den här tiden på året.

– De flesta tycker nog att det blåser mest på sommaren. Men det blåser som mest under december, januari, februari och i viss mån även i november, säger Melin.

Det innebär att det bara är ett fåtal dagar när förhållandena medger monteringsarbeten.

Men nu kan alltså de första färdiga vindkraftverken i Statkraft SCA Vinds storsatsning i Västraområdet snart börja gå på riktigt.

– Det känns bra att vi nu kan ta de första verken i drift, det är ju det här vi jobbat för, säger Melin.

Enligt den senaste prognosen ska samtliga 26 vindkraftverk vara i bruk i slutet av februari nästa år. Hur det blir med etapp två, ytterligare 26 vindkraftverk, är inte bestämt ännu. Anledningen till att man skjuter på det är att det inte finns någon kapacitet att föra över den producerade elektriciteten till stamnätet. Kapaciteten ska byggas ut och först när det är klart tar SSVAB ställning till den investeringen.

Mer läsning

Annons