Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dammsäkerheten måste prioriteras

Annons
Dammsäkerheten måste prioriteras

- rapport från Svenska Kraftnät

Kommunerna måste se till att vägar och hus inte byggs så nära älvar och vattendrag att de riskerar att sköljas bort vid översvämningar.

Det är en av flera slutsatser som Svenska Kraftnät kommit fram till när de analyserat översvämningarna i år och ifjol.

Rapporten bygger på enkätundersökningar och frågor men norr om Indalsälven har man inte ställt några frågor.

- Det beror på att vi koncentrerat oss till de områden där översvämningarna var som värst, säger Olle Mill expert på dammsäkerhetsfrågor på Svenska Kraftnät.

Några specifika analyser av Ångermanälven eller Hällbydammen finns alltså inte men de rekommendationer som ges i rapporten är av allmän karaktär och gäller för kraftverken i stort, menar han.

I rapporten har man kommit fram till att samordningen av myndigheter, räddningstjänst, polis, kraftbolag, militär med mera är viktig och bör utvecklas ännu mer.

- Där är faktiskt vattenregleringsföretagen i Östersund en förebild. De har ett väl fungerande samarbete och tät kontakt med alla inblandade, säger Olle Mill.

Hydrologiska prognoser är också viktigt. Det innebär att man med utgångspunkt från väderprognoser i särskilda modeller räknar ut hur stort vattenflödena kommer att bli.

Rapporten föreslår också att man forskar mer om vilken betydelse kallhyggen har för översvämningar.

- Det har mycket mindre betydelse än man tror. På det lokala planet, i ett dike eller mindre vattendrag kan det ha betydelse men inte i stort, säger Olle Mill.

När det gäller dammarna säger rapporten att säkerheten måste prioriteras vid höga vattenflöden.

- Det är ingen bra strategi att hålla kvar vattnet för att mildra en tillfällig översvämning. Dammsäkerheten måste sättas i första rummet. Håller man kvar vattnet kan det bli mycket värre senare om vattennivåerna stiger ännu mer.

Att dämpa flödena och att tappa ur dammarna tidigt är en komplicerad sak och kan göra mer skada än nytta slår rapporten fast

- Vi har idag inte mer än ett par dagars väderprognos att gå på och det finns därför ingen enkel lösning. Kraftbolagen kan ju inte heller ha konstant halvtomma magasin för el vill ju alla ha, säger Olle Mill.

maria wennberg

0620 257 93

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons