Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande larm på skolor

/

När brandlarmet satte igång på Vallaskolan i Sollefteå hördes det bara i en liten del av skolan. Nu har kommunens bostadsbolag Solatum inlett en översyn av både Vallaskolan och andra skolor i kommunen.

Annons

Problemen uppdagades för några veckor sedan i samband med en rutinmässig kontroll av brandlarmet på Vallaskolan.

– Larmet hördes bara i en del av skolan, i många klassrum hördes det inte alls, säger en förälder.

En kort rundfrågning bland lärare på skolan bekräftar bilden; brandlarmet hörs i vissa fall mycket svagt, i vissa fall inte alls.

Det kommunala bostadsbolaget Solatum har dock inte vilat på hanen. Anders Strindberg på Solatum berättar att man redan inlett arbetet med att se över brandlarmssystemet på Vallaskolan.

– Vallaskolan har 700 elever och ett fungerande brandlarm har högsta prioritet på en sådan byggnad, vi tar itu med det på skarpen, säger han.

– Vi har kompletterat med fler klockor och håller också på med en översyn av hela systemet. Brandlarmet är indelat i zoner och nu kontrollerar och åtgärdar vi zon för zon. Vi ska också göra en bättre skyltning av utrymmesvägar och planerar att byta ut brandlarmscentralen helt och hållet.

Även på Öhns och Rödsta skola har man funnit brister i brandlarmen.

– Rödsta skola har vi redan sett över och vidtagit nödvändiga åtgärder. Vi kommer nu att åtgärda även Öhns skola, säger Anders Strindberg.

– Jag ska inte sticka under stol med att det har funnits brister. Men vi gör allt för att åtgärda det så snabbt som möjligt.

Sofie Kristoffersson, skyddsombud på Vallaskolan, är nöjd med att problemen åtgärdas.

– Det är jättebra att de tar tag i det här och kommer igång så snabbt, säger hon.

På flera av kommunens skolor förekommer att brandlarmen slås igång trots att det inte brinner. Det är ett okynne som kan bli dyrbart för skolorna.

– Varje utryckning kostar mellan 4000 och 5000 kronor, och händer det tio gånger på ett år blir det kännbart, säger Anders Strindberg.

– GB-skolan har haft en del problem med onödiga automatlarm. I slutänden är det ju skolan som drabbas, så man kunde önska att det skulle upphöra.

Mer läsning

Annons