Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billiga tomter lockbete i Sollefteå

Annons
Billiga tomter lockbete i Sollefteå

En krona är en köpesumma som förmodligen gör det lätt för de flesta att införskaffa en tomt. Men då måste man också bebygga tomten inom två års tid. På detta sätt vill Ingemar Jonsson (c) göra Sollefteå kommun mer attraktiv.

Han framhåller ett försök i Dalsland som förebild. Här har en kommun annonserat ut olika tomter för en krona; man får själv bekosta anslutningsavgifter för el, vvs med mera och är dessutom skyldig att börja bygga hus inom två år.

- Det är en mycket intressant modell, säger Ingemar Jonsson.

- Om det är fast boende eller fritidshus som byggs är mindre intressant; huvudsaken är att vi får hit folk som uppskattar möjligheterna och för ut ett positivt budskap om Sollefteå. Förutom att deras vistelse i sig genererar goda sidoeffekter eftersom de handlar här, köper byggmaterial här, anlitar lokala firmor, kanske jagar här och tar hit vänner och bekanta för att de trivs så bra.

Han säger att även sommargästerna på sikt kan tänkas byta bostadsort:

- De får bygga sina hus på förmånliga villkor, påtar på med dem under många år, kanske sköter de jobbet delvis härifrån, och sedan kanske de helt enkelt beslutar sig för att flytta hit. En sommarstuga är ofta ett skötebarn som familjer lägger ned mycket tid och pengar på; varför inte försöka locka hit fler människor?

Ingemar Jonsson anser att strandskyddsreglerna är överdrivna och mer anpassade till de kustnära storstädernas villkor:

- Natur är det vi har gott om, milsvida skogar med jakt, fiske, bärplockning,rekreationsmöjligheter. Det är detta vi måste saluföra och då måste vi göra det både billigt och enkelt att köpa tomt och bygga hus. Kanske kan man till och med ge gratis byggnadslov.

- Kommunen förlorar inte så mycket pengar på det, det är snarare gesten som är intressant och de möjligheter som öppnas. På sikt kan synergieffekterna ge en rad kommunala inkomster som vida överskrider köpesummorna för tomterna ifråga.

Ingemar Jonsson redovisade sitt förslag vid ekonomi- och strategiutskottets sammanträde men enligt honom var intresset förhållandevis svalt.

- Men jag är tjurig, jag ger mig inte så lätt, säger han med ett skratt.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons