Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alpina klubben tvingas lämna Paralympics

/

När skidgymnasiets alpina inriktning läggs ned drabbas Sollefteå alpina klubb. Nu aviserar klubben att man kan komma att dra sig ur PWWC, vinterolympiaden för funktionshindrade i Sollefteå.

Annons

Nedläggningen av alpina gymnasiet, som klubbades i barn- och skolnämnden i torsdags, får en rad återverkningar. Roger Svensson, ordförande för Sollefteå alpina klubb, bekräftar att risken för att man nu tvingas lämna PWWC – Paralympic Winter World Cup – är stor.

– Vi har inte tagit styrelsebeslutet, men vi har ett sammanträde nu på söndag (läs: i morgon) och då får vi se hur det blir, säger han.

Det alpina skidgymnasiet har varit en viktig faktor för att över huvud taget klara av PWWC:s alpina grenar.

– I fjol var det cirka 30 starter och det behövs många ledare eftersom idrottarna är handikappade, säger Roger Svensson.

– Skidgymnasiets elever får rycka in vid Paralympics och hjälpa till bland annat som funktionärer. Det fungerar som ett led i utbildningen att vara med och arrangera tävlingar.

Ångermanlands skidförbund har uttryckt stor oro och anser att större tävlingar nu hotas liksom den alpina klubbens ekonomi och överlevnad på sikt.

Elisabeth Byström, generalsekreterare för PWWC, vill avvakta med kommentar tills alpina klubben fattat definitivt beslut och de hunnit diskutera saken.

Nedläggningen av den alpina inriktningen sker inte i politiskt samförstånd. Alliansen har reserverat sig mot förslaget, något de inte gjorde när inriktningsbeslutet togs i oktober.

Enligt Kerstin Svensson, moderat politiker i barn- och skolnämnden, har de blivit allt mer osäkra efter hand på att en nedläggning är rätt i nuläget.

– Vi vill se en djupare konsekvensanalys innan ett sådant här beslut tas. Man måste utgå från helhetsperspektivet. Jag säger inte att tjänstemännen gjort fel, men man blir lite fundersam när föräldrarna visar upp en annan ekonomisk analys än den vi fått se tidigare, säger hon.

Tidningen Ångermanland har tidigare skrivit om den massiva kritik föräldrar och elever riktat mot beslutet.

– Man raderar ut en av de saker Sollefteå har kvar som stolthet, det finns snart inga dragplåster kvar i kommunen. De ungdomar som kommer in via utbildningen behövs här, säger Carl-Johan Borgenstam som har två barn på skidgymnasiet.

Flera föräldrar har hävdat att nedläggningen innebär en stor ekonomisk förlust för Sollefteå, eftersom de inflyttade eleverna spenderar pengar i kommunen.

– Jag vill inte kommentera vilka summor det handlar om. Men visst är det sant att näringsidkare går miste om en del intäkter. Eleverna ska ju bo och äta här, säger Åsa Sjödén (S) ordförande i barn- och skolnämnden.

Hon betonar dock att utbildningen samtidigt är väldigt kostsam för kommunen.

– Och i dagsläget är det bara en elev från Sollefteå som går inriktningen. Vår kommun har inte råd att bekosta utbildning för elever som inte ens kommer härifrån.

Mer läsning

Annons