Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren vill ha längre straff för Ö-vikspedofil

I tingsrätten dömdes 62-åringen från Örnsköldsviks till sju års fängelse för sexuellt utnyttjande av två minderåriga flickor.

Domen överklagades av samtliga parter.

I hovrätten kräver mannens advokat att han ska släppas – och åklagaren vill ha ett längre fängelsestraff.

Annons

– I enighet med min klients inställning ogillas åtalet i sin helhet. Han bör omedelbart försättas på fri fot, säger advokat Henrik Bodén, som företrädde mannen även i tingsrättsförhandlingarna i Härnösand.

Hovrättsförhandlingarna som inleddes i tisdags avslutades i går på eftermiddagen. De bjöd ingen dramatik eftersom det handlade om att följa bandupptagningarna från tingsrätten. Det var under de avslutande pläderingarna som advokat Henrik Bodén framförde sitt krav – och åklagare Karin Everitt yrkade på en straffskärpning.

Hon anser att mannen ska dömas till åtta års fängelse för:

* Våldtäkt mot barn.

* Grov våldtäkt mot barn.

* Grovt sexuellt utnyttjande av minderårig.

* Sexuellt utnyttjande av minderårig.

* Sexuellt övergrepp mot barn.

* Barnpornografibrott.

* Utnyttjande av barn för sexuell posering.

I tingsrätten dömdes mannen inte bara till sju års fängelse, utan också till ett skadestånd på 850 000 kronor sammanlagt till de två minderåriga flickorna som han utnyttjat stort antal tillfällen under många år. En av flickorna har uppgett hon tvingades till samlag 2011 och 2012.

Hovrätten meddelade i går att beslut i häktningsfrågan kommer att ges i dag vid lunch. Då kommer rätten också att meddela datum för dom i målet.

Mer läsning

Annons