Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

31-årige Sollefteåbon försatt på fri fot

/

Den 31-årige man som suttit anhållen misstänkt för att planera en skolmassaker har nu försats på fri fot.

– Det finns inte längre något skäl för ett frihetsberövande. Han är inte längre misstänkt för något grovt brott, säger kammaråklagare Staffan Blyberg.

Annons

Inspirerad av skolmassakern i USA förra veckan, där 22 personer sköts ihjäl, började den 31-årige Sollefteåbon tänka på att göra samma sak i sin gamla skola. Han skrev om sina planer på diskussionsforumet Flashback. Flera läsare blev oroliga, polisanmälde inläggen och polisen kunde gripa mannen. I sitt diskussionsinlägg skriver 31-åringen att han var mobbad, utfrusen och hånad under hela sin tid på den här skolan och att han känner stort hat och vrede. I samma inlägg undrar han om han borde söka hjälp eller om tankar av den här typen är naturliga.
"Dessutom finns det flera tjejer som går där nu som snackar skit och sprider falska rykten om mig. Jag vill visa dem att man inte behandlar mig hur som helst, jag ska ha hämnd" skriver han i ett av sina inlägg.
I ett inlägg lite senare skriver han att han har börjat fundera på hur han ska ta sig in i skolan utan att väcka uppmärksamhet, hitta rätt klassrum och sedan den lämpligaste flyktvägen.
Det första inlägget skrevs den 15 december. Under den diskussion som sedan pågick skrev han ytterligare ett par inlägg, det senaste den 19:e december. Men oroliga läsare av forumet, både i Sverige och utomlands, hade då hört av sig till polisen eftersom de var oroliga att mannen skulle göra allvar av sina planer. På eftermiddagen den 19:e december greps den 31-årige mannen i sin bostad.


Läs mer: "Förskoleelever anmäls för sexbrott"

– Hoten var så allvarliga att vi måste ta dem på allvar, säger kammaråklagare Staffan Blyberg.
Han anhölls sedermera och i de förhör som sedan hölls erkände han att han skrivit inläggen, men att han absolut inte menat att göra allvar av planerna. Huruvida det låg något bakom "snacket" eller inte har också varit avgörande för polisens utredning.
– Vi har gjort husrannsakan på flera adresser. Men inte hittat några vapen eller sprängmedel, säger kammaråklagare Staffan Blyberg.
Däremot beslagtogs mannens datorer och diverse lagringsmedia. Dessa har nu noggrant gåtts igenom av polisens tekniker.

På tisdagen fattade Staffan Blyberg beslutat att släppa den 31-årige Sollefteåbon eftersom man inte anser att det finns någon risk att han ska göra allvar av de planer han skrivit om.
– Han har i förhören berättat om sin livssituation i stort och hade aldrig för avsikt att skrida till verket. Dessutom förstod han inte att det skulle bli så här allvarligt, säger Blyberg.
Polis och åklagare har också varit i kontakt med sjukvården och andra "vårdande" instanser om Sollefteåbon skulle vara i behov av professionell hjälp.
Allehanda.se pratade på fredagen med flera grannar till den misstänkte Sollefteåbon.
– Han verkar vara mycket för sig själv och vi har inte märkt så mycket av honom. Men vad vet man, säger en av grannarna.
Samma grannar insåg också att det var något på gång när det helt plötsligt kom flera bilar och en massa människor gick in i huset. Det var då polisen genomförde sin stora husrannsakan.
Den 31-årige mannen är förövrigt föremål för en annan polisutredning. Under hösten ska han ha gjort sig skyldig till ett par olaga hot, bland annat via sms.

Mer läsning

Annons