Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxenutbildningar kan inte starta efter nyår

/
  • Chefen för kommunens vuxenutbildning Anne-Britt Hägglund (här tillsammans med rektor Curt Ahrell) tycker att situationen är bekymmersam.

Länsrätten tvingar fram omtag kring upphandling av utbildningsanordnare. Konsekvens: Örnsköldsviks vuxenutbildningar får inte starta nästa termin

Annons

– Jag är orolig för våra kursdeltagare. Det är en tråkig och bekymmersam situation, säger vuxenutbildningschefen Anne-Britt Hägglund.

Vuxenutbildning är i detta sammanhang till för den som vill läsa på grundskole- och gymnasienivå. Detta är någonting som kommunen ombesörjer. Den köper varje år utbildningstjänster av olika utbildningsanordnare – som Komvux, distansstudieföretag och folkhögskolor.

I år gick upphandlingen av utbildningsanordnare snett.

Företaget Information och kompetens i Sverige AB förlorade upphandlingen mot tre andra aktörer – vilket ledde till att de krävde överprövning av kommunens upphandlingsförfarande hos länsrätten i Västernorrland. Där fick företaget rätt.

– Enligt domstolen måste upphandlingen göras om. Våra upphandlingskriterier var oklara och vi hade inte formulerat oss tydligt nog, säger Arnold Eriksson, på kommunens upphandlingsenhet.

Vuxenutbildningen kan inte presentera några kurser förrän den nya upphandlingen är avslutad. Ungefär 500 personer som tänkt sig att gå en vuxenutbildning efter årsskiftet drabbas.

Mer läsning

Annons