Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Visa oss en lösning– annars stänger vi”

GIMÅT. Gå oss till mötes – annars tvingas vi stänga förskolan.
Det är innebörden i ett brev från Morkullans kooperativ i Gimåt till kommunens ansvariga.
– Vi måste få ett besked nu – för allas skull, säger Pia Hokkanen, ordförande i Morkullans förskola.

Annons

Vid årsskiftet började maxtaxan inom barnomsorgen i Sverige att gälla. För många familjer i landet innebär det lägre avgifter och bättre vardagsekonomi.
Men för Morkullans förskola i Gimåt kan maxtaxan i sämsta fall bli det som indirekt stänger skolan.
Vi har räknat på några alternativa budgetar för det här året, säger Pia Hokkanen. Den kompensation för maxtaxan som kommunen beslutat om räcker inte. Om inte kommunen kan visa på en lösning måste vi säga upp avtalet och i värsta fall stänga förskolan.

MINUS I ALLA BUDGETAR
Förskolans ekonomiska förening har därför skrivit brev till kommunen om hjälp. De tre budgetalternativ som lämnats till barn- och utbildningskontoret pekar alla mot kraftiga minus.
I det lindrigaste alternativet skulle Morkullan gå back med drygt 158 000 kronor det här året. Det dyraste alternativet, med bland annat ett välbehövligt nytt tak på förskolan inräknat, skulle ge ett minus på över 280 000 kronor.
Vi klarar att gå back ett år, men vi kan inte fortsätta sedan, när pengarna tagit slut. Eftersom vi har ett års uppsägningstid måste vi få ett besked nu, säger Pia Hakkonen.

MAXTAXAN FÖRÄNDRADE
Orsaken till de ekonomiska bekymren för Morkullans kooperativa förskola är de ändrade förutsättningarna som maxtaxans införande vid årskiftet innebar.
De som har barn på kommunens förskolor får enormt mycket lägre avgift nu, säger Pia Hokkanen. Det gör att skillnaden inte blir så stor jämfört med vår avgift.
Då får vi svårt att konkurrera, eftersom vår förskola bygger på eget arbete av föräldrarna. De som jobbar heltid och måste ta ledigt de dagarna kommer gå back ekonomiskt jämfört med en kommunal förskola.
Tanken med de kooperativa förskolorna är att föräldrarna ska engagera sig i verksamheten. På så vis blir de delaktiga och kan också påverka besluten mer direkt.
Genom föräldrarnas egeninsats, två dagars arbete per familj och månad för Morkullans del, kan kooperativet ha lägre avgift än kommunen.
Vi har det jättebra med allt och barnen trivs, säger hon. Ekonomiskt går det också runt och det är ju det som är meningen. Men verksamheten hänger på att vi får nya medlemmar när de äldre barnen slutar hos oss och börjar i skolan.

BRA AFFÄR FÖR KOMMUNEN
Pia Hokkanen pekar också på att barn på kooperativa förskolor är en mycket bra affär för kommunen rent ekonomiskt, jämfört med kommunens egen förskoleverksamhet. Hon hoppas nu att kommunen kommer Morkulla till mötes och hjälper till att hitta en lösning för framtiden.
Kommunen har gått i borgen för vårt lån. Tvingas vi stänga måste kommunen dels ta över huset, dels ordna annan barnomsorg för barnen. Det blir en dyrare lösning.


PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons