Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken sjätteklass kan mest?

BREDBYN. I dag gäller det för Örnsköldsviks sexor.
Vilken klass sitter inne med de största kunskaperna?
ÖA hjälpte till att värma upp eleverna på Bredbyskolan.

Annons

Vad hette gubben? undrar en av eleverna när han fått vårt formulär med de tolv frågorna.
Vilken gubbe? undrar vi.
Den där gubben, svarar eleven blixtsnabbt, och pekar på frågan om vad Modo Hockeys förra tränare heter.
Svaret är: Per Bäckman. Ungefär hälften av de 29 svaren var rätt på den punkten.
Det är i dag på förmiddagen som det gäller för 19 sjätteklasser runt om i Örnsköldsvik. Sammanlagt kommer cirka 550 elever att gnugga sina geniknölar inför det första dussinet frågor.
För att vara framgångsrik i tävlingen Bästa 6:an krävs allmänbildning. I information som gått ut till de tävlande klasserna har arrangörerna, bland andra Örnsköldsviks Allehanda, påpekat att det kommer att handla om aktuella saker som tagits upp i tidningar och i tv.
Naturligtvis kommer ämnesvalen att vara väldigt varierande. Vi har tjuvtittat på de riktiga tävlingsfrågorna och konstaterat att den som tänkt ha alla rätt måste behärska såväl näringsliv som sport och politik.
Vi har sagt till våra elever att läsa tidningarna extra noga, berättar läraren Åsa Svensson.
De frågor som ÖA hade med sig till Bredbyn i går kan du själv studera intill. Knappt hade formulären delats ut förrän det började suckas högt i bänkraderna.
Neeej! ropade en elev förtvivlat.
En annan konstaterade betydligt lugnare att:
Det har tagit stopp.
Vilka ämnen gillar ni bäst?
Idrott, svarade en kille snabbt.
Sedan tillade han:
Och lunch.
Av maximala tolv poäng - noterbart är att vi inte bjöd på någon fråga med färdiga svarsalternativ, utan samtliga svar skulle skrivas ner kom Bredbyskolan upp i ett snitt på 5,96 poäng per elev.
Och det är just snittet som är intressant eftersom man i Bästa 6:an tävlar klassvis, trots att var och en av eleverna försöker lösa uppgifterna på egen hand.
Av vår uppvärmningsövning att döma är det betydligt mer intressant med dokusåpor än med politik för den som går i sexan. Knappt någon kände till vem som är ledare i centerpartiet, medan ungefär hälften av barnen hade koll på att en viss Jan Emanuel Johansson var den senaste upplagan av Expedition Robinson.
Onekligen rätt intressant fakta.
Där svaret skulle vara Maud Olofsson, partiledaren, chansades det antingen på Göran Persson eller Gudrun Schyman.
Vår undran om vilken månad det är val ansågs inte vidare snäll, medan barnen nästan skrattade på sig åt att vi slösade tid på att fråga om en kortväxt hob i filmen Sagan om ringen.
Lite anmärkningsvärt var det, kanske, att så många hade problem med i vilken stad Kolmårdens djurpark ligger. Men för Andrea Kallin var det ingen match.
Hon har varit där.
För ett år sedan kom vinnarna från 6A på Sörlidenskolan, Den klassen ryckte ordentligt redan på den första etappen, och sedan var man aldrig hotad. Tvåa blev Geneskolan och trea kom Själevadskolan.
Den andra etappen avgörs 9 april och den sista 23 april. Vinnaren i Örnsköldsvik går vidare till finalen på Hassela Sportcenter, dit ytterligare fyra sjätteklasser kommer.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons