Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste våga släppa fram kidsen"

/
  • Fullmäktigeledamöter under 30 år går att räkna på en hand. En av dessa är Soledad Henriquez (KD). Hon är en av Örnsköldsviks mest profilerade politiker.

Unga vuxna är dåligt representerade i lokalpolitiken.
ullmäktigeledamöter under 30 år går att räkna på en hand.

En av dessa är Soledad Henriquez (KD).
Genom att använda sig av sociala medier är hon en av Örnsköldsviks mest profilerade politiker.

Annons

Oavsett vad man tycker om hennes åsikter så märks och syns 28-åriga Soledad Henriquez. Hon vill inte enbart vara en knapptryckare som går på möten och röstar enligt partilinjen, men som aldrig deltar i den politiska debatten.

– Jag kanske är hård men jag tycker att väljare ska bedöma sina politiker. Och då gäller det att visa vad man gör. Mycket av arbetet som sker kommer ju inte ut annars. Man blir ju trots allt vald eller omvald för en mandatperiod i taget och då funkar det inte att vara tyst och aldrig synas, säger Henriquez (KD).

Genom att vara den enda lokalpolitikern som aktivt använder sociala medier, twitter och sin blogg på allehanda.se, får hon ut sitt budskap och kan svara på Örnsköldsviksbornas frågor och funderingar.

Läs mer: Dålig representation av unga i lokalpolitiken

– Konkreta exempel där jag vet att jag och Alliansen har påverkat besluten är i samband med bygget av den nya fotbollshallen och senare ishallen. Utan oss i oppositionen tror jag inte att besluten skulle ha sett som de nu gör, säger hon.

När ÖA mäter förekomst av politiker i spalterna står det klart att Henriquez tar ett stort utrymme. På det lokala planet är det enbart oppositionsråd Dan Olsson (C) och kommunalråd Glenn Nordlund (S) som tar större plats. Och naturligtvis kommunalråd Elvy Söderström (S), som helt dominerar den lokala politiska debatten. Hennes genomslag är större än alla de andra politikerna tillsammans.

Hur kommer det sig då att Soledad Henriquez blivit så engagerad? Hon tillhör den ålderskategori som är sämst representerad bland befolkningen, 18 till 29-åringarna.

Läs mer: Veronica - en ung, kvinnlig politiker i Kramfors

– Det var genom ungdomsförbundet. Jag studerade i Umeå och blev nyfiken, följde med en kompis på ett möte. Då var jag mest intresserad av biståndsfrågor. Sen blev det fler möten och till sist blev jag invald. Men innan jag bestämde för parti så läste jag faktiskt alla partiprogram för att hitta rätt, säger Henriquez.

I Örnsköldsvik är endast 8 procent av de förtroendevalda som tillhör kategorin unga vuxna, trots att de unga utgör 16 procent av befolkningen.

– Vi måste våga släppa fram "kidsen". Det tror jag gäller alla partier, även om vissa är bättre och andra är sämre på det. Dessutom måste politiken vara är de unga är, ute på skolorna och på nätet. Sociala medier är ju den nya tidens forum, men det kanske är en generationsfråga, säger hon.

Oavsett vilket parti man väljer att engagera sig i så tycker hon att fler unga borde ta steget och ge sig in i politiken.

– Det är faktiskt jättekul att känna att man kan vara med och påverka saker och ting. Att man faktiskt kan göra skillnad, säger Soledad Henriquez.

Läs mer: Soledad Henriquez blogg

Mer läsning

Annons