Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vartannat tåg står stilla

I går, onsdag, rullade bara hälften av de knappt 20-talet tåg som Norrtåg/Botniatåg har. Övriga var tagna ur trafik.

– Det är inte bra. I den bästa av världar skulle vi inte ha något tåg på verkstaden, säger Jan Blom, Botniatågs fordonschef.

Annons

Det har varit en påfrestningarnas vinter hittills, såväl för tågresenärerna som för de som ska få tågtrafiken att rulla.

Jan Blom har lång tågerfarenhet. Han började i gamla SJ redan 1974, då som lokförare.

– På den tiden fanns det lite reserv om det blev besvärligt. Då hade vi lok och vagnar. Då kunde man ta ett godslok och köra persontrafik med. Eller byta ut en vagn med skador på exempelvis hjulen.

– Det går inte i dag, när vi har motorvagnstågen. Får vi skador i dag, då måste vi ställa hela tåget.

Att problemen orsakas av vintervädret skriver Jan Blom under på.

– Visst, just nu är problemen snörelaterade. Det är tunga fordon och med det här besvärliga snöläget blir det lätt skador på tågen.

Han är inte helt nöjd med de tåg Botniatåg/Norrtåg förfogar över.

– Fordonen har kanske inte varit alldeles bra för den här typen av snöförhållanden. De är så avancerade, och därmed känsliga för de vinterförhållanden som vi har här i norr.

– Man räknade med att det skulle räcka att ta in tågen en gång per vecka. Men med det här vädret räcker nog inte det, de borde få komma in i värmen oftare.

Hur ska ni lösa de här problemen?

– Vi jobbar stenhårt på alla håll och vänder på alla stenar för att hitta lösningar. Inom Norrtåg letar man bland annat efter möjliga extrafordon att ha i reserv, men det är svårt att hitta.

– Alstom, de som tillverkat tågen, tittar på möjligheten att göra om boggin, med snöskydd för bromsarna.

Kan det vara en lösning att köra färre turer vintertid – då blir det ju mer utrymme för att hinna sköta om tågen?

– Absolut, vi har ju större behov av reservfordon vintertid. Vi kör ju i polarklimat med långa vintrar här i norra Sverige. På andra håll i landet, som i Stockholm och i södra Sverige, där är ju inte vintern lika lång.

Mer läsning

Annons