Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg i Faresta?

ÖRNSKÖLDSVIK. Finns det en varg i trakterna kring Ravesta?
Denna fråga är det stora samtalsämnet i byn och byarna runt omkring just nu. Iakttagelser har gjorts som stärker misstanken.
– Vi har inte fått in några rapporter om varg i det här området. Men visst skulle det kunna vara en varg, säger rovdjurskontrollanten Ivan Sjöberg från Björna.

Annons

Vargar i dessa trakter hör inte till vanligheterna. Men ifjol besökte en varg Björnaområdet. Och eftersom en varg kan vandra över stora områden är det fullt möjligt att de iakttagelser som nu gjorts i Ravesta stämmer.

SÅG STORT DJUR
En kvinna bosatt i Angsta var i början av veckan på väg hem från jobbet när hon såg ett stort djur i närheten av vägen. Hon trodde då att det kunde vara en stor jakthund.
På tisdag kväll tittade en person i Ravesta ut på tomten och såg då ryggen av ett stort djur. Morgonen efter konstaterades att ett djur lämnat stora fotavtryck efter sig.
De var säkert 10-11 centimeter, med spår av två klor som pekade framåt, berättar kvinnan i huset som vill vara anonym.
Familjen tog då kontakt med en annan bybo, Jonas Jonsson, som har erfarenhet av jakt och att vistas i skogen, som kom och tittade på spåren.
Det skulle också kunna vara en jättestor räv. Men det här är inte första gången jag ser så stora spår, säger Jonas Jonsson.
För 3-4 år sedan såg han stora spår efter två djur som han misstänkte kunde vara vargar. Men vågade inte tala om detta för någon eftersom han kunde bli misstrodd.
Eftersom det var skare och lätt att ta sig fram i skogen spårade jag djuren länge men kom ändå aldrig riktigt i närheten. De hade också sprungit raka spåret över vägarna de passerade vilket tyder på att de var på vandring.

NYSNÖ FÖRSTÖRDE SPÅREN
Någon ytterligare undersökning av de spår som han såg i tisdags har han inte kunnat göra eftersom det snöade natten till onsdag.
Tråkigt att jag inte fick tillfälle att kontrollera spåren. Det hade varit intressant att se om det verkligen var en varg som varit i farten. Efter nysnön var det dock för sent, säger Ivan Sjöberg.
För en månad sedan var han i Skorped sedan rapporter kommit in om tänkbara vargspår.
Men det var inte en varg utan en räv. Spåren kan bli större än normalt när det är nysnö.
Ivan Sjöberg är tacksam för tips nästa gång någon upptäcker spår som kan komma från varg.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons