Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård istället för fängelse?

ÖRNSKÖLDSVIK. Den 10 december förra året dömdes hon av tingsrätten till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.
Nu har dock den 20-åriga kvinnan från Örnsköldsvik överklagat domen till hovrätten. Hon vill ha vård i stället för fängelse.

Annons

Tillsammans med sin 24-årige sambo köpte och sålde 20-åringen heroin för 100 000-tals kronor under förra året. När heroinhärvan avslöjades i höstas var det den mest omfattande som förekommit i länet. Totalt var nio personer inblandade.
24-åringen dömdes den 30 oktober till sex års fängelse. En dom som överklagades till hovrätten. Och för en tid sedan sänktes straffet med ett år.

STRAFFET KORTADES
Jag gick med på en sänkning till fem år. 24-åringen hade dels hjälpt till med att avslöja paret från Sundsvall och dessutom visat en viss ånger över sin brottsliga verksamhet. Förhandlingarna var över på en timme, säger länets narkotikaåklagare Göran Kvist.
Överklagat hade även Sundsvalls-paret som av tingsrätten dömdes till ett år och fyra månaders fängelse vilket i praktiken berodde på att deras sociala situation inte var utredd när domen gavs. Hovrätten har nu ändrat fängelsestraffet till kontraktsvård.
Den 40-åring som dömts till två år och sex månaders fängelse överklagade också tingsrättens dom liksom ett par från Örnsköldsvik. Båda dömdes till skyddstillsyn. Den 25-åriga kvinnan ska också underkasta sig drogavvänjande behandling. Mannen som är 32 år fick också samhällstjänst i 220 timmar. Ett straff som motsvarar tio månaders fängelse.
Men när Göran Kvist lämnade in en anslutningsöverklagan till hovrätten där han yrkade på straffskärpning tog alla tre tillbaka sina överklaganden. Och därmed föll Kvists överklagan automatiskt bort.

VILL HA VÅRD
Och nu är det alltså den 20-åriga kvinnan som valt att överklaga tingsrättens dom. Rätten anser i sin dom att den brottslighet hon gjort sig skyldig till har ett straffvärde på sex års fängelse. Lika långt som hennes sambo tidigare dömdes till. Men med hänsyn till hennes ringa ålder reducerades straffet till fyra års fängelse.
Hon har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning och expertis har bedömt att hon lider av en psykisk störning. Men däremot inte att brotten begåtts under påverkan av sådan störning. Domstolen anser visserligen att den grundläggande förutsättningen för vård finns men att det saknas belägg för att denna måste tillgodoses inom sluten psykiatrisk vård.
Rätten har dock tagit hänsyn till önskemål om att straffperioden ska påbörjas inom den rättspsykiatriska vården eftersom det inte anses lämpligt att hon i sitt nuvarande tillstånd bör vara frihetsberövad inom kriminalvården.
Kvinnan vill nu avtjäna hela strafftiden inom vården.
Jag kommer att lämna ett yttrande till hovrätten inom kort, säger Göran Kvist.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons