Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Våra studenter får jobb"

Örnsköldsviks KY-utbildning i hydraulik genererar lysande utbildningsresultat. Nu planerar man att utöka antalet utbildningsplatser.

Annons

– Våra studenter får jobb direkt efter utbildning, säger Eva Lena Westman, projektledare.

Regeringen tycker att studier ska leda till jobb. I det senaste stora utbildningsstimulanspaketet satsades det rejält på praktikrelaterade eftergymnasiala utbildningar, som kvalificerad yrkesutbildning (KY).

Att KY ger jobb har man bevisat i Örnsköldsvik – i alla fall vid utbildningen Kvalificerad systemtekniker med inriktning hydraulik. Utbildningsanordnare är Institutet för Tillämpad Hydraulik (ITH) och utbildningen är inne på sin femte årskull.

– I dagsläget har vi 25 utbildningsplatser, men vi har tagit in ett par stycken utöver. Nu hoppas vi på utökning, med ett antal platser. De som gått utbildningen blir certifierade systemtekniker inom hydraulik, något som är väldigt eftertraktat på arbetsmarknaden, säger Eva Lena Westman, projektledare, ITH.

Regeringen ställer hårda krav på KY-utbildningar. Om inte studierna leder till just jobb, blir det inga statsbidrag. Vad gäller Örnsköldsviksutbildningen till systemtekniker finns det inga sådana betänkligheter alls.

– Vi har ett väldigt bra utbildningsresultat. Våra studenter får nämligen jobb direkt efter utbildningen, säger Westman.

Mer läsning

Annons