Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänskapen växte genom ett klick – Ö-vikstjejerna reser världen runt och fotograferar

/


Sedan fotointresset fångade Charlotte och Catrine ser de världen med andra ögon – och genom linsen. Förutom att upptäcka nya utmanande fotoobjekt har de också funnit något i varandra. En nörd.
– Man blir ännu nördigare när man har någon att vara nördig med, säger Charlotte Nordin.

Annons

Sedan fotointresset fångade Charlotte och Catrine ser de världen med andra ögon – och genom linsen. Förutom att upptäcka nya utmanande fotoobjekt har de också funnit något i varandra. En nörd.

– Man blir ännu nördigare när man har någon att vara nördig med, säger Charlotte Nordin.

Den ena nörden är Charlotte Nordin, den andra Catrine Lilja Kanon. De lärde känna varandra när barnen gick på förskolan Morkullan i Gimåt, Örnsköldsvik. Barnen lekte gärna och ofta, sakta men säkert involverades familjerna och de blev alla vänner. En vänskap som växte sig allt starkare 2012. Det var året då Charlotte fann intresset för fotografering och fann en läromästare i Catrine.

– Vi var på en gemensam resa i Egypten, då delade jag framförallt intresset för fotografering med Charlottes dotter Rebecca, säger Catrine Lilja Kanon.

– Jag var inte speciellt intresserad utan fotade med min Iphone. När jag såg soluppgången som Rebecca och Catrine fotat då small det till. Där och då blev jag intresserad, säger Charlotte Nordin.

Man kanske kan säga att det var då det sa klick. För därefter har det klickats på. De har utmanat, coachat och inspirerat varandra.

– Jag är egentligen en storstadsbrud men genom fotograferandet har jag fått upp ögonen för naturen, säger Charlotte. Mitt nyvunna intresse är min man Mats glad för eftersom han gillar att vara ute i naturen.

Läs också: Husvagnen som blev känd över en natt

I somras planerade de båda familjerna en gemensam resa. Olle (Catrines man), Mats och några av barnen ville fiska. Och fruarna, de ville fota.

Valet föll på Norge. De tog sitt pick och pack och reste iväg i var sin husvagn.

– Bilderna fick styra vår resa, säger Catrine. Trollstigen, Geiranger och Trondheim var tre av destinationerna.

Och höjdpunkterna, vilka var det?

– Jag måste säga Åndalsnes, säger Catrine. Vi bodde på en camping nära Trollstigen, bergen runt var höga och mäktiga. Tidigt på morgonen var det vacker dimma, bara botten och toppen av bergen syntes. Jag måste berätta vad min son sa" mamma jag måste blunda, det är så vackert att jag blir yr". Till denna plats åker jag gärna igen.

– För mig var det Gerianger, säger Charlotte. Jag hade tidigare sett en bild på en mäktig klippa därifrån och ville hitta den. Vi förstod ungefär var den skulle ligga, men inte exakt. Vi gick till en klippavsats och då, då såg jag den.

Där var den alltså. Klippan som Charlotte både sett och hört talas om. En klippa som bredde ut sig över ett svindlande och mäktigt stup.

– Innan vi gick dit pratade Mats om att folk som gick dit för att fotografera måste vara fullkomligt galna. Jag instämde men höll tyst om vad jag tänkte inombords. Jag vill också försöka ta foton där, säger Catrine.

Klockan började bli mycket, Mats och Olle tog barnen och gick mot bilarna. Där och då tog Catrine och Charlotte chansen. Nu eller aldrig.

– Jag var först tveksam så Charlotte gick ut först på klippan, jag gick till ett annat ställe för att fotografera henne. Att stå och fota var nästan mer obehagligt, jag stod på en mjuk avsats med mossa och rötter. Charlotte stod åtminstone på en klippa.

Kort därefter var det Catrines tur. Hon tog försiktiga steg ut på klippavsatsen. Först sittandes, sedan vågade hon ställa sig upp.

– Den bilden är jag väldigt stolt över, säger Charlotte.

– Efteråt kände vi oss rätt busiga och jag var hög på adrenalin, säger Catrine.

Så att dölja tilltaget för makarna gick inte speciellt länge. De röda kinderna avslöjade snabbt att de varit ute på ett spännande äventyr.

– När Olle såg bilden sa att han ångrade att han inte gjorde detsamma.

Läs också: En av Sveriges mest fotade platser

För några veckor sedan kom de hem igen. Nu återstår arbetet att hand om de tusentals bilder som togs under resans gång.

– Jag lägger bland annat ut mina på min blogg (www.cantica.nu), säger Charlotte.

– Och jag mestadels på Facebook och Instagram, säger Catrine.

Båda har fotograferandet som en hobby, även om resultaten vittnar om allt annat än amatörskap.

– Fast det är klart det vore en dröm att få ta ett sabbatsår och ägna sig åt foto, musik och skrivande som jag är intresserad av säger, Charlotte.

Nästa resmål - vad blir det?

– Det måste vara fotovänligt, säger Catrine.

– Det spelar egentligen inte så stor roll vart vi åker, vi försöker alltid ta tillfället i akt. Men det är klart det vore härligt att åka till Island eller varför inte till en gata i London och fota människor i olika situationer, säger Charlotte.

Och vad fotar ni i dag?

– Ja, jag måste ju redigera bilderna du ska få till detta reportage, säger Charlotte.

– Och jag ska fotografera en nyfödd, en kompis har fått barn, säger Catrine.

Mer läsning

Annons