Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt show på snö i centrum

/
  • Snowboardåkaren Christoffer Gustavsson vann seniorklassen för snowboardåkare. Här åker han på den
  • Omkring 30 deltagare kom till start vid lördagens railjam i centrala Örnsköldsvik.
  • Skidåkaren Viktor Bylund kom trea i juniorklassen.
  • Emil Holmsten vann seniorklassen på skidor – här ses han preparera banan.

Går det att åka snowboard när det fortfarande är barmark? Jo, det var möjligt när det på lördagen arrangerades ett så kallat railjam i Ö-vik.

Annons

Det var en blandning av uppvisning och tävling när Läroverksgatan vid torget förvandlades till en lekfull arena för snowboard- och skidåkare. Railjam innebär helt enkelt att det ställs i ordning en ramp med snö där åkarna tar fart för att köra upp på en så kallad "rail", och sedan på en "box" – båda sex meter långa.

– Där ska de göra så tekniskt svåra trick som möjligt; de snurrar när de ska upp, sedan snurrar de igen när de är där uppe och när de kör av. Man kan byta rotationshåll under tiden, säger Jonas Spolander på butiken Moyo, som arrangerade tävlingen.

– Vi körde även förra året, vi har tänkt att det ska bli ett återkommande evenemang för att starta säsongen lite tidigare. Vi har fått god respons, folk är glada över att vi genomför det här, säger han.

Att köra i centrum är också ett sätt att visa upp sig för de förbipasserande som inte vanligtvis följer sporten.

– För många är det första gången de ser den här typen av åkning. Det är den starkast växande grenen inom skidor och snowboard, säger Jonas Spolander.

De omkring 30 åkarna delades upp i två grupper och visade sedan upp sina färdigheter i tre omgångar var. Deltagarna kom inte bara från Örnsköldsvik, utan även från Sollefteå och Umeå. Åldersmässigt fanns en stor spridning; från tioårsåldern upp till 25.

– Åkarna är beredda att åka 10-15 mil för att delta – det finns ett otroligt stort intresse för detta hos ungdomarna, säger Jonas Spolander.

Vid lördagens tävling utsågs även första-, andra- och tredjepristagare för olika åldersklasser på skidor och snowboard. Förstaplatserna intogs av Emil Holmsten, Alexander Johansson, Christoffer Gustavsson och Frida Sandström.

Mer läsning

Annons