Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägsträckan mellan Bredbyn och Kubbe byggs om till våren

BREDBYN. Vägverket satsar 20 miljoner för ombyggnad av vägsträckan Bredbyn - Kubbe, med början i maj 2002.
12,6 kilometer väg, och 2,4 kilometer gång- och cykelbana till Norrflärkeskolan ska byggas.
– Vi välkomnar det verkligen, också föräldrar tycker att skolvägen varit ett problem, säger Elisabeth Danielsson, studieledare vid Norrflärkeskolan.

Annons

Norrflärkeskolan ligger alldeles i närheten av vägen som dagligen trafikeras av tung trafik, och de allra flesta bilister kör för fort. Hastighetsbegränsningen 50 kilometer förbi skolområdet nonchaleras.
Trafiken har varit ett ständigt orosmoment för både föräldrar och skolpersonal. I tio års tid har befolkningen i området väntat på att vägen ska byggas om så att det också blir gång- och cykelbana som barnen kan använda.
Nu satsar Vägverket en hel del pengar på ombyggnad av vägar i Örnsköldsviks kommun och sträckan Bredbyn-Kubbe är en prioriterad vägsträcka.
Föräldrar har genom åren pratat med rektor om trafiken, oron för den farliga vägen präglar också utvecklingsamtalen. Även om vi har rastvakter hinner vi inte vara överallt, så skolan välkomnar verkligen gång- och cykelbanan, säger Elisabeth Danielsson.

LÅNG VÄNTAN
Hon tycker att satsningen kommer sent, behovet har funnits länge.
Folk i allmänhet som ÖA möter säger samma sak, det har varit en lång väntan på ombyggnad av vägen, så lång att man slutat tro att det alls skulle bli av.
För tio år sedan hade vi stora barnkullar, vi skulle behövt gång- och cykelbanan redan då, men som sagt, skolan välkomnar verkligen satsningen, säger Elisabeth Danielsson.
I maj någon gång sker byggstarten eftersom verksamheten är årstidsberoende. Vägen ska byggas om från korsningen i Bredbyn som går till Myckelgensjö, förbi byarna Edet, Norrflärke och slutligen genom Kubbe.
Det ska bli 12, 6 kilometer ombyggd väg. Tio miljoner är budgeterat för år 2002 och ytterligare tio miljoner för år 2003.
Det är en hel del vägar i Öviks kommun som vi kommer att satsa på under 2002. Vi ser det som en liten chans att kunna få saker och ting gjort, sen blir det väldigt mycket verksamhet för Botniabanan som kommer att ta väldigt mycket folk och maskiner under åren 2003 och senare, säger Magnus Lundberg, avdelningschef vid Vägverkets byggnadsavdelning i Härnösand.

FYRA VÄGBYGGEN NÄSTA ÅR
Vägsträckan Österalnäs-Gottne byggas om för 26 miljoner kronor. Björna-Långviksmon 20 miljoner, Bredbyn-Kubbe för tio miljoner och Gullänget-Björna, etapp två får 10 miljoner för förbättring av vägen.
De här objekten är extrapengar för tjälsäkring och bärighet som kom i samband med strukturpropositionen i höst. Man beslöt lägga 600 miljoner på Sverige för två år och då fick Y-Z-län en väldigt stor del av de pengarna, vi har de stora problemen. Vi fick pengarna bara för någon månad sedan och ska göra upphandlingar i februari-mars, säger Magnus Lundberg.
Det har också avsatts 4,5 miljoner för ombyggnad av vägsträckan Kubbe-Hädanberg.
Det blir en kort sträcka genom bebyggelsen som går på sidan om Bredbyn-Kubbeprojektet, säger Knut Henriksson, sektionschef vid Vägverkets planeringsavdelning i Härnösand.


EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons