Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två landstingsledamöter i skuld hos kronofogden

HÄRNÖSAND. En dras med skulder på mer än 400 000
kronor efter en konkurs. En är skyldig 76 000 kronor i underhåll för sina barn.
Resten av landstingets 77 politiker i fullmäktige är inte aktuella hos kronofogden.

Annons

Fullmäktiges ledamöter i landstinget ser överlag ut att ha kontroll på den privata ekonomin. 71 av de 77 som sitter i den beslutande församlingen varken är eller har varit aktuella i kronofogdens register.
Det visar en genomgång som ÖA och Tidningen Ångermanland gjort.
Det största undantaget är en ledamot som noteras för 389 600 kronor i aktuell skuld i ett så kallat enskilt mål. Förklaringen är en konkurs i hans affärsrörelse för mer än tio år sedan.
Den betalar han av på än i dag.
Jag har fostrats till att göra rätt för mig. Därför tar det tid också. Jag har en uppgörelse med banken och vi betalar ganska mycket i månaden för att få bort det här.
Mina partikamrater vet om det. Det är ett misslyckande som jag håller på att reda ut och en ryggsäck som man får bära med sig, uppger politikern.
Utöver skulden som bevakas av bankens inkassobyrå är mannen skyldig drygt 32 000 i kvarskatt.

FICK SÄLJA HUSET
Det kommer sig av att han och hustrun tvingades sälja sitt hus i samband med konkursen. Vinsten på försäljningen tillföll banken. Skatten på vinsten måste de däremot betala själva.
Det andra stora undantaget är en landstingsledamot som har 76 779 kronor i underhållsskuld. Det gäller underhåll för två barn.
Ytterligare 2 500 kronor tillkommer i detta fall i skuld för införselavgifter. Införsel innebär att belopp dras tvångsvis varje månad på mannens lön eftersom han inte betalar.

REGISTRERINGEN HÄNGER KVAR
Fyra ledamöter har varit registrerade för skulder hos kronofogden tidigare, men betalat dem till fullo och kommit ner till noll.
Problemet för dem personligen är att registreringen ändå hänger kvar som en betalningsanmärkning i systemet. Det kan innebära trassel i en kreditupplysning om de vill låna pengar.
Partipolitiskt går inga stora skillnader att utläsa. Av de sex som har eller har haft skulder hos kronofogden tillhör fyra den styrande majoriteten av socialdemokrater och vänsterpartister. Övriga två representerar varsitt borgerligt parti.
Skulderna är också väl spridda geografiskt. Minst en av de sex politikerna återfinns i var och en av de fyra valkretsarna till landstinget. Klas Leffler

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons