Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två konstformer i samspel

Det kan tyckas vara ett långt steg från dans till foto. Kroppslighet och dynamik i det ena fallet. Frusna ögonblicket i det andra. Men om du frågar fotografen Leif Wikberg har de två uttryckssätten mycket gemensamt.
– I båda fallen handlar det om känslor, rörelser och form. Det finns många beröringspunkter mellan konstformerna, säger han.

Annons

När hans första separatutställning öppnar i Brynge konsthall på lördag är det bilderna av dansaren Åsa N Åström som står
i centrum. Motivvalet är ingen slump. Leif Wikberg beskriver henne som en av de mest fascinerande personer han har fotograferat. Några av bilderna på henne är tagna redan 1990 då Åsa var sjutton år och danshögskoleelev. Andra är helt färska, tagna i utställningslokalen.
Utställningen är uppdelad i fem olika teman. Tillsammans med dansbilderna hänger ett antal
naturbilder. Sammankopplingen tilltalar Åsa N Åström.
Naturen betyder jättemycket för mig, säger hon. Dessutom
jobbar jag mycket de elementen i dansen.
Och som ett extra förtydligande går motiven ihop i fotografier av danserskan under bar himmel.

Ett helt annat spår följs i bilderna som samlats under rubriken Nerlagda. Det är ett nytt projekt där Leif Wikberg fotograferar gamla industrilokaler, bland annat en serie bilder från en källarlokal under en verkstad i Hörneborg. Genom fönsterraderna vid taket flödar ljuset in i de annars mörka bilderna. Nästan på samma sätt som på norrskensbilderna en bit bort.
Det krävdes så lång exponeringstid så jag kunde lika gärna röra kameran och måla med ljuset, förklarar Leif.
Samtidigt kan bilderna ses som ett slags hyllning till arbetet som bedrivits där, menar han, och han kommer antagligen arbeta vidare med motivet. Särskilt passande är det nu när bilderna ställs ut i det gamla kraftverket i Brynge.
Leif Wikberg är den andra konstnären som ställer ut i de
lokalerna. Och han kontrasterar effektfullt mot sin företrädare, färgstarke målaren Malte Nyberg. Trots att Wikbergs utställning
faller isär i ett antal olika teman
är den väl sammanhållen av ett enhetligt formspråk i svart och vitt och med tyngdpunkten lagd på skuggor och rörelser, inte färger.
Jag ville börja verksamheten här med något färgsprakande,
säger Anders Thorén från arrangerande Brynge kulturförening.
Sedan passade det bra med Leifs bilder, jag är svag för svartvitt foto.
Lördagens vernissage förstärker ytterligare Leif Wikbergs bild av dans och fotografier som besläktade konstformer. Då uppträder
dansaren Åsa N Åström på
bilderna så väl som i galleriet. Andreas Bohlin

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons