Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghetsboende om fullmäktige vill

En ny lag ger kommunerna rätt att erbjuda äldre en ny typ av bostäder, så kallat trygghetsboende. Pensionärer som tycker att det känns otryggt att bo hemma och som inte får plats i särskilt boende ska kunna få ett trygghetsboende istället. Kommunfullmäktige avgör om trygghetsbostäder ska förverkligas i Örnsköldsvik.

Annons

Äldreboendedelegationens ordförande Barbro Westerholm, överlämnade i fredags slutbetänkandet " Bo bra hela livet" till folkhälsominister Maria Larsson (kd). En ny lag ska ge kommunerna rätt, men inte skyldighet, att erbjuda äldre en ny typ av trygghetsboende. Trygghetsboendet är tänkt att vara en mellanform för de pensionärer som tycker att det känns otryggt att bo kvar hemma men som inte är tillräckligt vårdkrävande för att få plats i särskilt boende.

– Det här ser vi framemot, vi tror det kan förbilliga äldreboendet. Det är dyrt med särskilda boenden och redan nu vet man att trygghetsboenden skulle minska behovet av särskilda boenden 2,5 gånger. Trygghetsboenden ska innehålla gemensamhetslokaler och någon typ av personal, värd och värdinna, vilket ska vara en kommunal angelägenhet att se till. Trygghetslarm ska ingå och mat, säger Anna-Lena Holmström (c) andre vice ordförande i omsorgsnämnden.

Mer läsning

Annons