Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svångremmen dras åt för Örnsköldsviks kommun

/
  • Kommunalråd Elvy Söderströms (S) budskap är att kommunen agerar för att minska det stora skuldberget.

Kommunens största långivare har dragit i handbromsen.
Därmed försvinner möjligheterna för kommunpolitikerna att köra på i gamla spår och investera med lånade medel.
Kommuninvest påtryckningar stoppar lånerallyt.

Annons

Nu är det definitivt slut med kommunpolitikernas vidlyftiga affärer och satsningar. Möjligheten för de förtroendevalda att gå till "banken" och låna – finns i praktiken inte längre. Man har nått sin limit.

Svångremmen dras åt.

Nu måste Örnsköldsviks kommun visa att de inte behöver låna ytterligare kapital och istället börja amortera på sin stora skuld. Detta står att läsa i ekonomidirektörens skrivelse:

"Då största långivaren Kommuninvest ifrågasätter kommunkoncernens utökade lånelimit blir det extra viktigt att visa på en uthållig trendvändning gällande skuldvolymen."

Väldigt förenklat är Kommuninvest ett finansbolag i Örebro som lånar ut pengar till sina medlemmar, 272 kommuner och landsting, däribland Örnsköldsvik. I regel är det så de flesta kommuner finansierar sina tunga investeringar. Det vill säga, kommunernas egen bank.

Örnsköldsvik har den fjärde största skulden per invånare av landets kommuner i början av året. En skuld på 85 205 kronor för varje Örnsköldsviksbo, gammal som ung.

Ser man till helheten uppgår kommunkoncerns låneskuld i dagsläget till strax under 4,4 miljarder kronor.

4 392 200 000 kronor, närmare bestämt.

Men kommunen har enligt sina egna regler rätt att ha lån på totalt 4,8 miljarder och kan i dag ta upp nya lån för 465 miljoner kronor. Men efter Kommuninvest påtryckningar, väntas den möjligheten helt att strypas.

Man får helt enkelt inte låna mer pengar – lånetaket sänks till nuvarande skuldnivå.

Detta kommer dock inte som en nyhet för kommunledningen som varit medveten om situationen och Kommuninvest inställning.

– Det är därför vi vidtagit åtgärder. Vi har inrättat en internbank som leder till högre transparens och kontroll. Dessutom har vi amorterat under året, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd.

Det rör sig om ett antal hundra miljoner kronor i amorteringar under 2012. Det handlar bland annat om de pengar kommunen lagt ut och fått tillbaka från staten, för bygget av resecentrum.

Problemet med dessa skuldminskningar är dock att kommunen även måste visa, att amortering är möjlig från kommunens intäkter snarare än dylika "finansiella händelser" menar ekonomiavdelningen.

Även det är ett motiv till att det nu dras i handbromsen.

I praktiken innebär detta att kommunen endast kommer ha kvar 7,8 miljoner i outnyttjat låneutrymme utifrån nuvarande situation. Möjligheter till nya investeringar begränsas därmed kraftigt om inte ytterligare amorteringar sker. Exempelvis kan det påverka kommunens möjligheter att bygga en ny skola i Bredbyn under mandatperioden, ett vallöfte från kommunalrådet.

En annan utpekad konsekvens är att det i dagsläget saknas finansiering för planerna att bygga nya bostäder i centrum.

Åtstramningarna slår även direkt mot kommunbolagens utvecklingsmöjligheter. Direktiv har redan kommit om att skära i bolagens investeringsplaner. Överlag ska kommunen vara restriktiv och noggrant pröva alla investeringar.

Mer läsning

Annons