Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrelsen hade fått information

/
  • Kristina Säfsten, vd i Övik Energi tycker att hon gjort det hon ska göra, när hon vid samtliga tre tillfällen informerat sin styrelse om Sekabs nya avtal med Eco Development.
  • Moderaternas Lars Näslund (M) hävdade att han inte informerats om Sekabs nya avtal med Eco Development.

Övik Energis styrelse hade vid samtliga tillfällen fått information om de nya avtalen med Eco Development – till skillnad mot vad Lars Näslund (M) hävdat.

– Jag tycker att jag gjort det jag ska, säger energibolagets vd Kristina Säfsten.

Annons

Sekab sålde sina Afrika-satsningar till Eco Development för 400 kronor. I avtalet ingick att Sekab skulle få vara med och dela eventuell vinst från första kronan.

Avtalet har dock skrivits om tre gånger och nu gäller att satsningarna ska ha gett 90 miljoner i vinst innan Sekab får vara med och dela.

Den borgerliga alliansen har interpellerat till kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (S) och bland annat frågat om hon i förväg varit informerad om de nya avtalen – vilken hon förnekat.

Lars Näslund (M) hävdade också att Sekabs ägare Övik Energis styrelse, där han sitter, inte fick information om de två första förändringarna av avtalen.

Kristina Säfsten är Övik Energis representant i Nekab (Sekabs ägarbolag) och säger bestämt att hon informerat styrelsen vid samtliga tre tillfällen.

– Första gången informerade jag styrelsen i en PM. Andra gången gjorde jag det i ett vd-brev.

– Vid inget av tillfällena var det någon i styrelsen som ifrågasatte att detta skett utan information och möjlighet att påverka innan beslutet fattats.

Efter att avtalet skrivits om för tredje gången informerade Säfsten styrelsen igen.

– Då var det någon som sa "det här har vi inte fått information om" och det var ju lite förvånande.

Hon tycker att Lars Näslunds uttalande i någon mån slår tillbaka mot henne, som har en skyldighet att rapportera till styrelsen.

– Jag tycker att jag gjort just detta.

Övik Energi bytte styrelse förra året. Den nya styrelsen skulle egentligen ha tillträtt på våren, men på grund av att Sekabs bokslut blev flera månader försenat dröjde det till hösten.

– Så det som kom om den första avtalsändringen (maj 2011, reds anm) kom till den gamla styrelsen, säger Lars Näslund.

Och den andra?

– Kommer jag inte ihåg.

– Besluten var i vart fall tagna och vi har inte haft möjlighet att påverka dem. Det är någonting vi i styrelsen måste fundera över. Hur vi som ägare ska jobba och vilka krav vi ska ställa på våra representanter i Sekabs styrelse.

Elvy Söderström är sparsam med kommentarer, men säger:

– Det blir en interpellationsdebatt i januari och då får jag väl fråga Lars Näslund hur det kan komma sig att han glömmer en så här viktig fråga.

Mer läsning

Annons