Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentbal

Trettiofem servitörer, fyra kockar och en handfull övrig personal passade upp 583 studenter som under en trerätters middag med efterföljande wienervals delade en sista kväll tillsammans.
I fredags var det bal på Folkets Park.

Annons

Utanför entrén står människor tätt samlade för att få en glimt av alla klänningar, kostymer, håruppsättningar och smycken som pryder kvällens huvudgäster. Studenterna, de som nu kan säga till varandra vi gjorde det strövar omkring på gårdsplanen och skiner ikapp med solen. Hela dagen har de stått i centrum för allas uppmärksamhet. Nu väntar den sista, och kanske mest efterlängtade, etappen för segertåget. Studentbalen.
Bil efter bil anländer, den ena mer iögonfallande än den andra. På gräset har några åskådare dukat upp lite fika på en filt, det blixtrar från kameror och det är praktiskt tagit omöjligt att inte gå i vägen för videofilmande föräldrar. Peter Blomkvist, före detta rektor på Nolaskolan, har tagit sig hit tillsammans med fru och dotter, precis som många andra bara för att betrakta händelsen.

FOLKFEST - OCH VEMOD
Balen är lite av en folkfest, man kommer hit och tittar på kläderna. Det här är alldeles speciellt för studenterna. Samtidigt som de känner en stor glädje, känner de också vemod över att skiljas från kamraterna. Idag är början på vuxenlivet, nu får de stå på helt egna ben, säger Peter Blomkvist, som själv aldrig tagit studenten.
En efter en börjar kvällens huvudgäster att vandra in på balen. Där hälsas de välkomna med varsin drink bestående av cider, mousserat vin, campari och jordgubbar. Längst uppe vid trappan får de sedan veta sin klass bordsplacering. Klockan är åtta, och lokalerna fylls av sorl.
I köket förbereds maten. Där inne är Kjell Lindkvist restaurangansvarig. Runt honom står staplar av porslin och bestick uppradade på vagnar, till synes på väl genomtänkta platser.
Att det skulle vara oorganiserat är det värsta som kan hända. Vi har briefat servicepersonalen, de har fått reda på deras stationer och hur detta ska gå till. För mig är det rutin. Jag är coollugn, säger Kjell Lindkvist som varit i branschen sedan 1957.
Strax efter att Mats Abrahamsson och Elvy Söderström hållit ett välkomsttal börjar köksdörrarna röra på sig. Varmrätten ska nu serveras till alla 583 studenter.
Det blir fläskfilé med rödvinssky, potatisgratäng, sallad och baconbrynt harisotverts. Efterrätten består av vaniljglass och jordgubbar, säger Kjell Lindkvist.
Det är eleverna själva som bestämt vilken mat de ska äta och vilken musik som ska spelas i kväll. Jag har träffat skolornas festkommittéer 4-5 gånger, säger Mats Abrahamsson.

VETT OCH ETIKETT
Det skålas och pratas under middagen. Från scenen underhåller trubaduren Putte.
Vi har plockat bort komikerna, det är ingen som orkar lyssna ändå. Vi ser när folk tar till sig eller inte, säger Marianne Wallgren, Parkchefen.
För några dagar sen lärde sig studenterna vett och etikett och hur man dansar wienervals. Det var Eivor Persson och Dansinpiratörerna som var här och lärde ut. Att kunna dansa, det tycker jag är lika viktigt som att ha körkort.
Klockan blir tio och nu är även efterrätten uppäten. Det är dags att förbereda dansgolvet. De bord som står framför scenen, 324 platser, ska snabbt bort.
Under tiden blir det trängre vid barerna. Bartendern Nicklas Witzansky har redan hunnit göra en hel mängd San Fransisco.
Det brukar vara så att den första drinken som beställs går bäst resten av kvällen, säger Nicklas.
På scenen står snart dansbandet Blender, och redan från första ton är golvet fullt av valsande studenter. Pink Hink spelar covers i baren på nedre plan för de som hellre vill sitta ner.
Klockan två är allt slut. Studentbalen är över för i år och besökarna vandrar därifrån i den ljusa sommarnatten. Antingen på väg hemåt eller till nya platser för fortsatta äventyr. TOMMY EHLIN

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons