Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stramare låneregler i väntan på resultat

/

Finansiärer ska känna sig mer trygga att investera med Örnsköldsvik. Nu är det upp till kommunbolagen att börja leverera intäkter.

Därför förslår kommunekonomerna att politikerna beslutar om att sänka den externa låneramen.

Annons

Förra året var kommunkoncernens låneskuld som högst, över 4,6 miljarder kronor. Sedan dess har det hänt en del med skuldberget.

Nu vid månadsskiftet har 288 miljoner kronor betats av. Införandet av internbank gav lite amortering när hela skulden kunde samlas ihop och krympas. Men för att den positiva trenden ska fortsätta måste bolagen generera ännu mer intäkter än tidigare.

I dagsläget ligger låneskulden på strax under 4,4 miljarder kronor och räntan blir i storleksordningen 150 miljoner kronor.

– Framförallt ligger lånen hos Kommuninvest. Men vi har lån i de fyra svenska storbankerna. Det handlar bland annat om att sprida risken, säger Robert Sondell, kommunens finansstrateg.

Så här skriver ekonomidirektören: "Då största långivaren Kommuninvest ifrågasätter kommunkoncernens utökade lånelimit blir det extra viktigt att visa på en uthållig trendvändning gällande skuldvolymen."

Men detta är någonting som finansstrategen vill nyansera.

– Det handlar snarare om att vi fört en diskussion, än ett ifrågasättande. Det vi gör när vi föreslår att kommunen ska sänka sin externa låneram, är att själva agera. Vi har outnyttjat låneutrymme kvar hos Kommuninvest. Den limit som har diskuterats och godkänts av Kommuninvest ligger några hundra miljoner kronor högre än nuvarande skuld.

– Örnsköldsviks kommun skulle kunna låna mer pengar men alla inser att skulden är stor så därför ges nu beslutsförlaget om att stanna på en uthållig skuldnivå. Förslaget är att den externa ramen läggs strax över nuvarande låneskuld. Det är en uthållig nivå, för att hantera risker och minimera kostnader, säger Sondell.

Tjänstemännen på kommunen har arbetat fram förslag till beslut som kommunstyrelsens arbetsutskott har ställt sig bakom.

– Som det verkar finns det en bred politisk enighet, om att det är av vikt att göra något åt låneskulden. Finansiärer kommer se en uthållig trend med minskad skuld, vilket är ett styrkebesked som gör att alla kan känna sig än mer trygga att investera med Örnsköldsvik, säger han.

Utslaget per invånare är kommunens skulder på samma nivå som en stor och expansiv kommun som Umeå, drygt 85 000 kronor. Men det gäller att ha ett perspektiv på skuldberget. 4,4 miljarder kronor är egentligen i sig inget problem.

– Skulden måste relateras till intäkter. Problemet i sammanhanget är egentligen inte storleken på skulden, utan att kommunbolagen inte har kunnat leverera intäkter så att lånen kan motiveras. Investeringarna som skett har inte gett avkastning. Om bolagen lyckas effektivisera kommer det finnas marginaler för lån. Poängen är att lönsamma bolagen öppnar för nya lånemöjligheter såväl som nya möjligheter till amortering. I nuläget vill vi minimera risken och kostanden för kommunen. Vi vill visa en kommun som kan sluta låna pengar till dess att kommunkoncernens intäkter börjar flöda in, säger Robert Sondell.

Mer läsning

Annons