Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslagna planer på över 500 miljoner kronor

/
  • Granlund:

Affärsmannen Johnny Granlund har stora planer och vill investera över 500 miljoner kronor i Örnsköldsvik.
Han vill uppföra över 300 byggnader på Svartholmen, gräva en kanal mellan Pålviken och Sundsviken, anlägga marina och fiskeläge.
Nu ska kommunen ta ställning till om projektet är realistisk – om den ska investera över 100 miljoner i infrastruktur.

Annons

Johnny Granlund är vd för Fliesbergsgruppen och verkar från södra Sverige. Allehanda Media har berättat om hans planer på exploatering av Svartholmen utanför Näske. Nu har arkitektkontoret MAF i Luleå arbetat fram ett förslag som lämnats till Örnsköldsviks kommun.

Projektet omfattar mer än 500 miljoner kronor – över 400 miljoner i byggen och närmare 105 miljoner i infrastruktur. Något som han vill att kommunen till viss del ska finansiera.

För den halva miljarden vill han anlägga en kanal mellan Pålviken och Sundsviken. Längs kanalen ska cirka 220 sjöbodar byggas samt ett 30-tal bryggstugor – därtill marina, båtvarv, restaurang.

Utöver det nämnda är det mest spektakulära i förslaget ett 40-tal trädkojor. Kojorna ska stå på höga pålar som nås via ett system av träbroar för att skydda naturen i Hummelviks naturreservat.

– Jag skulle inte ha startat projektet om jag inte trodde på det. Jag är entreprenör. Anläggningen vänder sig till turister från världens alla hörn. Jag älskar Höga Kusten, det är en fantastisk miljö.

Planarkitekt Håkan Heldner på Örnsköldsviks kommun arbetar med ärendet.

– Nu arbetar en konsult hos oss på att se vad detta skulle innebära för kommunen. Vi ska väl svara på förslaget någon gång efter årsskiftet.

Johnny Granlund är en kontroversiell affärsman. Nyligen blev han dömd till villkorligt för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Därtill ligger en stämning på närmare en halv miljon kronor mot honom av Martinsons såg från Västerbotten.

Dessutom har Allehanda Media tidigare skrivit om hans kontroversiella köp av skogsfastigheter i Västernorrland. Och vad gäller Idreprojektet han nämner är ingenting realiserat, förutom en långdragen konflikt med Älvdalens kommunledning.

Mer läsning

Annons