Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spel roligare än porr

Örnsköldsvik. Eleverna på Örnsköldsviks gymnasieskolor tror inte att många ungdomar använder Internet för att titta på porrsidor eller hitta information om droger.
I stället är det spel och mejl som dominerar nätanvändandet.

Annons

De flesta ungdomar har visserligen någon gång sett en porrsida på nätet, men det är inte många som letar medvetet för att hitta nät-pornografi eller drogsajter, tror gymnasieleverna på Nola och Park.
Det tar oftast så pass lång tid att ladda hem porrsidor, att det inte är något som många ungdomar vill göra hemma, säger Fredrik Söderholm, personlig assistent på Parkskolan. Själv läser han hellre sportsidorna.
På skolan finns dessutom ofta en lärare här i datasalen, säger Örjan Bergquist som är programansvarig för medieprogrammet på Parkskolan.
Där har de inte haft problem med nätporren.
Fast det kan ju tänkas att det ser annorlunda ut i de allmänna datasalarna, tilllägger han.
Hur det ser ut i hemmen vet jag inte alls.

ETT ÖPPET SYSTEM
Dataläraren Anders Nilsson på Nola anser inte att tillgången till sexsidor på Internet är ett stort problem:
Visst finns porrsidorna där, det är klart, men det är väl baksidan med ett öppet system. Jag tycker ändå att fördelarna överväger nackdelarna.
Bara för att det finns porrtidningar i affärerna innebär det inte heller att folk springer där och köper hela dagarna, säger Anders Nilsson.
Själv surfar han ungefär två timmar i veckan, men han har alltid ett tydligt mål med surfandet. Ett planlöst zappande mellan olika sidor, det förstår han sig inte på. För Anders Nilsson är Internet ett redskap för att underlätta informationssökning i vardagen.

RADERAR PROGRAM
Peder Hedlund är datatekniker på Parkskolan. Han berättar att skolan inte har några filter som hindrar eleverna från att öppna vissa typer av sidor. Användarna kan öppna och ladda ner vilka sidor eller program de vill, men bara på sin egen serverplats. I stället använder skolan ett program som automatiskt raderar alla extra, nerladdade program när man loggar ur datorn.
Visst kan vi göra en begränsad koll i efterhand var eleverna surfat, men det är så tids- och resurskrävande, att det ska finnas mycket starka misstankar om att de använt skolans nätverk på ett felaktigt sätt.
När det gäller försäljningssajter av droger på nätet, tror de flesta att det inte används överhuvudtaget av ungdomar.
De som vill ha tag i knark här i Örnsköldsvik har andra sätt. Varför skulle de sitta och beställa sådant på nätet när de kan gå ner på stan och få tag i det de vill ha mycket snabbare och säkrare? undrar dataläraren Anders Nilsson.

FÖRR FANNS STEREOIDER
Ingen av de tillfrågade ungdomarna hade någonsin hör talas om någon som köpt droger över nätet.
Däremot var det vanligt för sju-åtta år sedan att folk beställde anabola steroider över nätet, säger Fredrik Söderholm. Men nu är det för hård koll. Nu vågar nog ingen längre.
I skolornas datasalar sitter de flesta eleverna för tillfället med Lunarstorm, en nätportal som erbjuder det mesta i förströelseväg för ungdomar, med mejl, spel och chatter. Den andra delen håller på med skolarbete.
Men hemma är det bara föräldrarna som kan kolla vad de gör, säger Anders Nilsson. Och då fungerar inte ens filtrerna särskilt bra.
ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons