Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad Holmencheffår 12 miljoner kronor

ÖRNSKÖLDSVIK Per Ericson, Holmens vd, fick i går silkessnöret av bolagets styrelse. Han efterträddes samma dag av Göran Lundin, veteran i koncernen, som hittills varit vice vd. Per Ericson blir dock inte lottlös – får sammanlagt tre årslöner vilket motsvarar drygt 12 miljoner kronor.

Annons

Per Ericson kom till dåvarande Modo, som en kort tid därefter bytte namn till Holmen, hösten 1999. Han skulle efterträda Bengt Pettersson, som aviserat att han ville lämna vd-stolen. Ericson kom närmast från Sandvik där han varit verksam i 25 år och sedan 1997 varit vd för Sandvik Steel. Den 15 februari 2000 tillträdde han som vd och koncernchef för Holmen AB. Och nu har han alltså lämnat företaget med omedelbar verkan.

INTE RÄTT MAN
Styrelsen fattade detta beslut under torsdagen, säger Fredrik Lundberg, huvudägare och styrelseordförande i Holmen. Den anser inte längre att Ericson är rätt man att leda företaget.
Är det för att han kom från en annan bransch och inte hade erfarenhet av skogsindustrin, som han allmänt betraktas som konservativ?
Det vill jag inte gå närmare in på. Det är en intern angelägenhet för styrelsen och vi lämnar inte ut några detaljer.
Men det kom väldigt hastigt på?
Beslutet togs visserligen på torsdagskvällen. Men det är ingen impulshandling utan har vuxit fram under en tid.
Han har varit koncernens vd i snart två år och styrelsen har gjort bedömningen att företaget behöver en ny vd. Dessutom har vi en väldigt duktig efterträdare i Göran Lundin.

NESTOR I KONCERNEN
Göran Lundin, född 1940, har varit vice vd sedan den 1 juni i år och tillträdde sin nya post redan under gårdagen.
Han har varit anställd i Holmen sedan 1964 och är något av en nestor i koncernen. Började sin bana som driftsingenjör i Hallsta pappersbruk. Blev sedan platschef i Wargön, därefter Hallsta och sedan Bravikens Pappersbruk innan han 1989 i samband med fusionen Modo-Holmen-Iggesund utsågs till vd för Holmen Paper, med placering i Norrköping. Den sista maj lämnade han den posten (som övertogs av Magnus Hall) och utsågs till vice vd i Holmen-koncernen med placering i Stockholm.
Var det inte meningen att han skulle trappa ner på sin verksamhet?
Jo, det hade han nog tänkt från början. Men i belysning av vad som hänt har han ändrat sig och är full av tillförsikt. Han är en stark personlighet som gjort ett jättejobb i Holmen Paper. Jag tror att det här är ett väldigt bra beslut för koncernen, säger Fredrik Lundberg. Vad Per Ericson ska göra i framtiden är inte känt. Han behöver dock inte ha speciellt bråttom med att söka nytt jobb. Förutom ett års uppsägningstid har han två års avgångsvederlag. Och eftersom hans årslön enligt Holmens årsredovisning 2000 var 4 097 927 kronor har han i runda tal tolv miljoner kronor att kvittera ut.

PEHR-AXEL SUNDBOM

Mer läsning

Annons