Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sophämtning på landsbygden inte utan problem

/
  • Under inkörningsperioden hjälps Magnus Söderström och Jonas Lindström åt att notera de problem som uppstår längs turen.
  • Här väntar ett kärl på tömning, men ännu finns det hushåll som inte ställer ut kärlet utan fortsätter att slänga i containern.

De nya rutinerna för sophanteringen på landsbygden har varit i gång ett par månader. Det har inte varit helt smärtfritt.

– Det är främst de privata och enskilda vägarna som ställer till problem, säger projektledaren Peter Westin.

Annons

Jonas Lindström och Magnus Söderström är ute på sin runda. De har vänt i Fors och tar vägen över Klingre för att fortsätta till Landsjö.

– Det är väldigt många hushåll som inte fått in rutinerna ännu, säger Jonas Lindström. Fortfarande finns containrar kvar som en sorts back-up och jag tror att det är en del som fortfarande kastar sina sopor där.

I och med att inte alla ställer ut sina kärl är det svårt för sophämtarna att beräkna den tidsåtgång som är rimlig.

– Det har hänt att vi åkt tre kilometer bort till en by, där ingen ställt ut kärlet och då har vi bara att vända om.

Ett stort problem är alla de enskilda och privata vägarna i kommunen.

– Vi har nog varit för överoptimistiska säger projektledaren Peter Westin. Utgångsläget var att placera kärlen så fastighetsnära som möjligt men det funkar inte alla gånger. Så här på vintern kan de små vägarna vara glashala och blir då en säkerhetsrisk.

– Vi hoppas kunna teckna avtal med en del vägföreningar där de förbinder sig att hålla vägen farbar året runt. Går inte det får vi bygga uppsamlingsplatser för sopkärlen.

Uppsamlingsplatserna kommer då att fungera ungefär som vid containerplatserna, skillnaden är att hushållen har varsitt kärl.

– Det finns ett politiskt beslut på att soporna ska vägas och då är enskilda kärl enda möjligheten.

Mer läsning

Annons