Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonen åtalas för dråp

ÖRNSKÖLDSVIK. På förmiddagen den 20 mars ringde den 42-årige mannen till polisen och berättade att han tagit livet av sin mor.
I går åtalades han för dråp, själv hävdar mannen att det var ett barmhärtighetsmord.

Annons

Onsdagen den 20 mars var den 85-åriga mamman som vanligt uppe och åt frukost och gick omkring i den lilla lägenheten med hjälp av rullator.
Några timmar senare hade hon bragts om livet av sin son.
Vid tiotiden samma dag ringde den 42-årige sonen till polisen och berättade att han tagit livet av sin mor i hennes lägenhet. Där fanns han också när han greps en stund senare.
Förkortade lidandet
Två dagar senare häktades mannen i tingsrätten och åklagaren rubricerade dådet som dråp. I går åtalades 42-årigen för dråp.
Någon annan rubricering var inte aktuell eftersom det är hans fasta övertygelse att han förkortat hennes lidande. Vi har heller inte kunnat hitta några andra motiv till brottet, säger kammaråklagare Joachim Gyllencreutz.
Att åtala en person, som redan från början erkänt att han gjort sig skyldig till ett barmhärtighetsmord, är en mycket ovanlig situation. Ändå krävs en sedvanlig utredning, med rättsmedicinsk obduktionsrapport, rättsmedicinsk rapport, teknisk undersökning och sakkunnighetsutlåtande.
Trots hans erkännande har vi velat ha fram om det funnits andra omständigheter kring brottet för att kunna styrka att hans uppgifter är riktiga, säger Joachim Gyllencreutz.
Även om mamman den aktuella onsdagsmorgonen var uppe och gick i lägenheten och åt sin frukost visar läkarutlåtanden att kvinnan var sjuklig. Förutom normala ålderdomskrämpor led hon av diabetes och hade problem med lungor och andning. Problem fanns även med hjärtat.

SKA UNDERSÖKAS
Allt detta sammantaget var förmodligen anledningen till att 42-åringen beslutade sig för att ta livet av sin mor.
För polisen har mannen berättat att han tryckte en kudde över moderns näsa och mun och därmed kvävde henne.
Kudden har lämnats in till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping för undersökning. En analys som styrker sonens uppgifter. På kudden fanns även blod som berott på att mamman en stund tidigare blött näsblod.
Det har nu gått mer än en månad sedan 42-åringen häktades. Han har således haft lång tid på sig att fundera över vad han gjort. Ingenting tycks tyda på att han ångrar sin handling.
Avvaktar utlåtande
AVVAKTAR UTLÅTANDE
Med tanke på omständigheterna verkar han må ovanligt bra, konstaterar Joachim Gyllencreutz.
I går fattades dock beslut om att 42-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning som tar fyra veckor att genomföra.
En kortare undersökning är redan gjord. Det betyder att det inte är aktuellt med någon rättegång den närmaste månaden.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons