Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söker cellulosans hemligheter

/
  • En mikroanläggning från 1964 kommer väl till pass i ett nytt forskningsprojekt om specialcellulosa som bland andra doktoranden från Umeå universitet Peter Strunk ingår i.
  • I ett samarbete mellan Domsjö Fabriker, Umeå universitet, Akzo Nobel och processum pågår det just nu ett forskningsprojekt inriktad mot specialcellulosa. Från vänster: Björn Videmark från Akzo Nobel, Peter Strunk doktorand vid Umeå universitet, och Kristina Elg Christoffersson från Domsjö Fabriker.

I ett nytt forskningsprojekt om specialcellulosa kommer över 40 år gammal utrustning till hjälp.
– Det här är framtiden, säger Peter Strunk, doktorand vid Umeå universitet i Örnsköldsvik.

Annons

På vägen mot framtidens bioraffinaderi samarbetar Umeå universitet, Domsjö Fabriker, Akzo Nobel och processum i ett projekt om forskning på specialcellulosa och dess användning.

– Det är det första forskningsprojektet på 50 år på Domsjö Fabriker som är inriktad mot cellulosa, säger Kristina Elg Christoffersson, produktionschef på Domsjö Fabriker.

Syftet med forskningsprojektet är bland annat att hitta nya egenskaper hos specialcellulosan. På så vis hoppas man att det ska gå att vidareutveckla cellulosan och använda den inom fler områden än idag.

– Vi ser en framtid där oljan kommer att vara begränsad. Cellulosan är framtidens råvara som kan ersätta oljan, säger Kristina Elg Christoffersson.

Av specialcellulosan blir det bland annat viskos, en produkt som det går att göra tråd av till tillverkning av kläder. Men cellulosan används även till byggprodukter och i tillverkning av korvskinn.

– Vad är det för egenskaper i cellulosan som gör att Akzo Nobel får problem när de tillverkar sina produkter? Med forskningen hoppas vi på att få fram ny kunskap och få reda på vad det är som går fel, säger Peter Strunk, doktorand vi Umeå universitet.

Med nya analysmetoder och med en mikroanläggning från 1964, som legat undanstoppad från tidigare år då man bedrev forskning på Domsjö Fabriker, hoppas man att gåtan med den felande länken snart ska vara löst.

Under det halvår forskningen har pågått har man tagit fram analysmetoder och vissa delsteg för vidareutveckling av forskningen. Projektet är finansierat i fem år.

Mer läsning

Annons