Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Mest
läst

Smaklig måltid i Ängetskolan

ÖRNSKÖLDSVIK. Vad sägs om nötfärsjärpe med tomat, varm
pastasallad och blomkål, gurk- och basilikadressing?
– Gott, mumsade Mike Anderson, en av 700 Ängetelever som i går bjöds på ”Årets skollunch”.

Annons

Det var ingen som behövde tvinga Mike och hans kamrater i 8C på Ängetskolan att äta lunchen i går.
På menyn stod den rätt som blivit
utsedd till årets bästa skollunch. Det var just med nötfärsjärpe med tomat, varm pastasallad och blomkål, gurk- och
basilikadressing som 30-årige Andreas Hedlund nyligen vann en av deltävlingarna i Årets kock 2002.
Ja, jag vet att det ska vara färsjärpar, men nånting, sa Mike mellan tuggorna. De är ganska goda, det verkar vara nåt salsaaktigt i dem.
Vad tycker du annars om skolmaten?
Den är ganska bra. Bara jag slipper fisk, alla sorters fisk, är jag nöjd.
Vad äter du helst?
Kebab.

ÅRETS KOCK GAV IDÉN
Idén att servera den prisade rätten kommer från Ängetläraren Dan Jonsson, som såg på Årets kock när det
nyligen sändes.
Jag gillar mat, och tänkte att det här kanske kunde vara något för oss i Örnsköldsvik.
Så Dan Jonsson skrev ett upprop till skolorna i Örnsköldsviks Kommun, och hoppades att någon skulle haka på.
Han fick napp på mycket nära håll.
Det var matmor Rigmor Granholm som tyckte att förslaget att laga till årets skollunch lät intressant.
Jag kände på mig att vår egen matmor skulle bli intresserad, sa Dan vid lunchtid i går. Vi får väl se om ännu fler skolor följer efter.
För att klara utmaningen tog Rigmor Granholm hjälp av Bojan Jonsson, och tillsammans tillverkade de järpar för brinnande livet hela söndagen. Deras arbetsdag började 09.00 och var inte slut förrän 2 600 järpar senare då visade klockan fem på eftermiddagen.

'GJORT ALLT FÖR HAND
Vi har gjort allt för hand, det var ett mastigt jobb att blanda färs och sedan spritsa järparna.
Gästernas reaktioner lät dock inte vänta på sig när lunchrestaurangen slog upp portarna i går. Sånär som på en kräsen vaktmästare tyckte majoriteten att de serverades mycket välsmakande mat.
Vi tycker själva att det är riktigt gott, och vad vi hört hittills är det mest positiva tongångar.
Hur klarar sig denna lyxmåltid prismässigt med tanke på vad en lunch får kosta?
Den är billig. Egentligen skulle det serverats färdiga köttbullar, som är dyrare än det här.
Och näringsmässigt?
Allt finns med.
Vad blir nästa grepp här på Ängetskolan?
Vi hade nyligen en mycket omtyckt tacofest, med girlander och mexikansk musik. Nu planerar vi en pannkaksbufé.
Kockarna i tävlingen hade till uppgift att fritt skapa en skollunch i tiden, med utgångspunkt från de förutsättningar som råder i skolan i dag.
En undersökning visar att olika typer av färsrätter är populärast bland barnen, oftast tätt följt av fiskrätter. På tio-i-topplistan finns också olika variationer av potatisrätter, exempelvis raggmunk.

EGEN KREATIVITET
Kockarna kunde välja mellan färsrätt, fiskrätt och potatisrätt.
Kostnaden för råvarorna till respektive rätt var angiven. Det betydde att kostnaderna per portion, inte fick överstiga denna summa. I övrigt var det kockarnas egen kreativitet som bestämde innehåll och utseende på rätten.
Rätten skulle vara rationell vid tillagning. Det var viktigt att rätten var
näringsmässig i sin komposition; har en balans mellan energigivarna fett, kolhydrater och proteiner.
Finalisten hade till uppgift att beräkna den totala kalorimängden per portion så att den ligger inom ramen
625-750 kalorier/portion.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons