Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretagen tros bli fler i länet

/
  • Lena Sellin från Företagarna, Jan Wiklund från Skogens Hus, Erik Sjölund från Swedbank och Torbjörn Jakobsson från Skogens Hus är alla positiva till företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun.

Nästa år spås småföretagen i länet skjuta ny fart efter en avmattning under hösten.

Annons

De största tillväxthindren för småföretagare i Västernorrland är en svag efterfrågan, för hög arbetskraftskostnad och att inte kunna hitta rätt kompetens.

43 procent av dem har tackat nej till nya order på grund av att de inte kunnat hitta lämplig arbetskraft, visar Småföretagsbarometern.

99,3 procent av länets företag är småföretag och de sysselsätter tillsammans 65 procent av länets totala antal privata sysselsatta. Det finns 15 954 privata företag varav 122 i offentlig verksamhet, resten är småföretag med upp till 49 anställda.

Småföretagskonjunkturen i Västernorrland har dämpats något sedan höstens mätning. Från en indikator på 84 i höstens mätning sjunker index till 58, vilket är i linje med riket som helhet. Tillväxten väntas ta förnyad fart kommande år, och bli betydligt snabbare än i länet än i landet i genomsnitt.

Omsättningstillväxten i länet ligger, trots en avmattning, även i höstens mätning högre än riksgenomsnittet. Tillväxten väntas ta förnyad fart under kommande tolvmånadersperiod

68 procent av Västernorrlands småföretag uppger att det finns goda expansionsutsikter på sikt, vilket är en uppgång jämfört med i höstas och i stort sett samma andel som riksgenomsnittet.

– Sett till skillnaden mellan industri- och tjänsteföretag så är det stabilare för tjänsteföretag och förväntningarna är bättre där, säger Lena Sellin från Företagarna.

– Ja, företagskulturen i Örnsköldsvik är fantastisk och tjänstesektorn har en ljus framtid, säger nye kontorschefen vid Swedbank i Örnsköldsvik, Erik Sjölund.

Jan Wiklund, mäklare och skogsmästare, vid tjänsteföretaget Skogens Hus i Örnsköldsvik, samt kollegan Torbjörn Jakobsson, redovisningskonsult, är båda nöjda med företagsklimatet i Örnsköldsvik.

– Det är bra att vara företagare i Örnsköldsvik för här kan man ta betalt, säger Torbjörn Jakobsson.

– Politiker och tjänstemän i kommunen tänker företag och det är bra, de har till och med hälsat på lilla oss och då känner man sig viktig, säger Jan Wiklund.

Pratar man skogsindustri så har det gått spikrakt uppåt de senaste 20 åren.

– Det är väl nu man kanske ska börja vara orolig, säger Jan Wikman.

Men samtidigt menar han att de flesta av deras kunder inom skogssektorn har skogen som bisyssla och därför kan känna av lite mer när det är lönsamt att agera i olika riktningar.

Vad gäller orderingången har tillväxten i länet ökat vilket är tvärt emot rikets totala dämpning. Sammantaget spår dock länet en dämpad tillväxt. Den totala ökningen i länet står industrin för. Tjänstesektorn uppvisar en dämpad tillväxt för tredje mätningen i rad och faller stort, inför kommande år tror dock tjänstesektorn på en kraftig återhämtning.

Mer läsning

Annons