Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda dig rätt i halkan

/
  • Ortopedteknikern Stefan Åberg vet råd när det gäller att skydda sig mot halka – antingen det är utomhus eller inomhus.

Ortopedteknikern Stefan Åberg tipsar om hur du står på benen i halkan.

– Det finns mycket att göra. Det gäller att förebygga, säger han.

Annons

Det har varit extrem halt en tid, vilket om inte annat har ställt till det för en och annan norrlänning. Stefan Åberg är ortopedtekniker i Umeå, men han jobbar även varje vecka i Örnsköldsvik. Han, precis som sjukvårdspersonal, ser följderna när människor ramlar och slår sig.

– Bra vinterskor är A och O, säger han och tillägger att man gärna kan komplettera med praktiska gåstavar.

– Men framför allt när man ska motionera, antingen man springer eller går, kan det vara bra att använda skor med dubbar.

– Har man otur kan olyckan vara framme om man bara är på väg till postlådan. Halkan är lömsk och syns inte alltid.

Fotrelaterade problem är en del av Stefan Åbergs vardag, liksom att hjälpa människor hitta lämplig utrustning. En bra sula, gärna med mycket gummi, säger han är att föredra i stället för en skosula med innehåll av plast. Han säger också att det inte alltid är den dyrare skon, som är bättre än den billigare.

– Ibland satsar vissa tillverkare mer på utseendet, än exempelvis en bra sula.

Ståldubbar – och gärna då dynamiska sådana – är en annan smart ingrediens för att slippa hamna på rygg i halkan.

– Det finns bra skor, som är utrustade med både gummi- och ståldubb, säger han och tillägger att egentligen handlar det om samma funktioner som ett dubbat vinterdäck.

– Mönstret på skon ska gärna vara så att det är åt olika håll fram och bak. Samtidigt ska man också ha dubb både fram och bak på skon. Man sätter ju alltid ned foten bak först.

Sammantaget säger Stefan Åberg att utvecklingen av skor som ger bra grepp har ökat snabbt, men att det fortfarande är många som inte vet om det.

Även om det är en hel del människor, som har fått känna på halkan, så har vintern hittills inte resulterat i någon direkt uppgång i antalet halkskador. I alla fall är det så enligt Cecilia Karlsson, chef på akutmottagningen vid Örnsköldsviks sjukhus.

– Det handlar om brutna handleder, stukade fötter eller folk som gjort illa ryggen när de halkat och ramlat handlöst. Det brukar vara någonting varje dag, men det är inte extremt många. Inte fler än en vanlig vinter.

Mer läsning

Annons