Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Själevads Hembygdsförening uppmärksammade hembygdsrörelsens 100-års jubileum

/

Hembygdsrörelsen firar i år sitt 100-årsjubileum. På Själevads hembygdsgård uppmärksammades jubileet med ett öppet hus lördagen den 30 juli. Det var också ett tillfälle till att visa prov på allt det gedigna kunnande som funnits i vår bygd, och som en och annan fortfarande har kunskap om

Annons

I smedjan var det full aktivitet av smeden. På ett annat ställe fångade man besökarnas intresse med beredning av ull och tovning. I ståndet bredvid ullen kunde man få lära sig om näverslöjd och se många vackra alster. Om man sedan gick sig till bagarstugan så var där full fart med tunnbrödsbakning och många av besökarna provade på att baka sin egen kaka. Med nybakat tunnbröd i handen kunde man sedan ta sig till Klockargården. Där fanns det nykärnat smör som smakade underbart på det nygräddade brödet.

På ett annat ställe pågick tillverkning av takspån och visning av hur man lägger ett spåntak. Föreningen kommer att tillverka spån för att bland annat använda till restaureringen av Forså kvarn. Längs skogskanten kunde man se hur en gärdsgård byggdes.

För många av de äldre besökarna så blev denna dag en nostalgitripp om svunna tider. Hos de yngre kan det ha väckts ett intresse för hantverk och gamla kunskaper som kanske är på väg att förloras. Förutom allt hantverk så fanns även en utställning inne på Långlogen. Där visades en modelljärnväg av sträckan Örnsköldsviks central - Själevads station.

I det strålande sommarvädret var det också många som passade på att njuta av en kaffe med våfflor, fikabröd eller en smörgås. Till grillkåtan sökte sig de som ville ha kolbullar eller en glasspinne.

Söndagen 31 juli hölls gudstjänst på hembygdsgården. Gudstjänsten förrättades av Peter Persman och därefter serverade hembygdsföreningen kyrkkaffe.

Gösta Lindström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons