Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista minuten för att få köra skoter

/

Det är bråttom, bråttom för de som vill köra skoter efter nyår, men som inte har förnyat sitt förarbevis.

Annons

– Cirka 60 000 av 100 000 har förnyat förarbeviset, säger Anders Lundblad, Transportstyrelsen.

För snart fem månader sedan skickade Transportstyrelsen ut handlingar till 100 000 personer med uppmaningen att förnya sitt förarbevis för terrängskoter. För en vecka sedan hade hälften skickat in ansökan med nytaget foto och i går hade siffran ökat med ytterligare 10 000.

– Vi räknar med att 60 000 har svarat före nyår, säger Anders Lundblad, Transportstyrelsens presschef.

Vad det beror på att inte alla har förnyat sina förarbevis, säger Anders Lundblad att det bara går att spekulera i.

– Det finns nog flera skäl. Förmodligen är det en del som har glömt, men det behöver förstås inte bara vara så och det är ju inget vi vet. En del, som redan har B-körkort, har nog tyckt att det räcker med det, säger Anders Lundblad.

De som helt enkelt har missat att skicka in handlingarna till Transportstyrelsen kan tvingas genomgå ny utbildning och genomföra nya prov för att återfå behörigheten. En sak som även kan medföra en hel del kostnader.

De som framför allt berörs är de som har tagit förarbevis för skoter före 1 oktober 2009 och som inte har ett körkort eller traktorkort som har utfärdats före 1 januari 2000.

Vad som händer om någon påträffas på skoter efter nyår utan giltigt förarbevis, säger Anders Lundblad att han inte vill kommentera.

– Det är ju inte tillåtet, men det är polisens sak. Det är de som delar ut böter, säger han.

Hos Transportstyrelsen säger man att det är sista december som gäller lagmässigt, men att myndigheten kan ta emot ansökningar och registrera dem senast den 2 januari.

Dick Danielsson, biträdande närpolischef i Örnsköldsvik, säger att det handlar om dagsböter på taxerad inkomst för den som stoppas utan giltigt förarbevis.

– Handlar det om upprepade förseelser kan skotern tas i beslag enligt Trafikbrottslagen och även förklaras förverkad av staten, säger han.

Avgiften för att förnya sitt förarbevis är 150 kronor, plus kostnad för foto. En billig peng om man vill vara på den säkra sidan.

Mer läsning

Annons